Waterlelies de 7 mooiste soorten

Waterlelies, de 7 mooiste soorten

Waterlelies zijn met recht één van de mooiste en opvallendste vijverplanten. De waterlelie bloeit van juni tot en met september en is er in verschillende kleuren, wit, geel, roze, rood. Niet alle waterlelies zijn winterhard, let hierop bij de aanschaf.

Naast de decoratieve waarde van een waterlelie, geeft het blad van de plant schaduw aan de dieren en planten in het water. Een waterlelie heeft ook een biologische functie in je vijver. Het neemt voedingsstoffen op uit het water, waardoor algengroei wordt beperkt. Lees meer over planten in en om je vijver in het artikel Hoe belangrijk zijn waterplanten en moerasplanten voor de vijver.

Waterlelie

Plant een waterlelie op een zonnige plek in de vijver. Het zijn liefhebbers van liefst zoveel mogelijk zon. Een minimum van 4 uur zon per dag is hierbij aan te raden. Er zijn veel verschillende soorten waterlelies, in grootte en kleur, winterhard of niet.

Groei van een waterlelie

Een waterlelie kun je kopen als een stekje. De waterlelie zal langzaam, maar gestaag groeien, startend met het aanmaken van een goed wortelstelsel. Zorg daarom voor een ruime plantmand, zodat je waterlelie de ruimte heeft om zich te ontwikkelen. In het begin zal er boven water nog wat minder te zien zijn, dus weinig blad en weinig bloem. Maar je geduld zal worden beloond.

Hoe diep moet een waterlelie staan?

Een kleine waterlelie plant je op minimaal 40 centimeter diepte, 60 centimeter is nog beter om bevriezing in de winter te voorkomen. Grote waterlelies kun je het beste 80 centimeter diep zetten. De waterlelie plant je in een plantmand. Er is speciale waterleliegrond, waar de waterlelie in geplant wordt. Waterlelies houden namelijk van vruchtbare grond. Je kunt ook vijveraarde gebruiken, aangevuld met klei. Planten kun je in de periode mei tot en met september.

Waterlelie kopen, waar moet ik op letten?

Als je een waterlelie koopt zijn er een aantal keuzes die je kunt maken.

  • Heb je je vijver in de volle zon, dan heb je een ruime keuze. Waterlelies hebben namelijk veel zonuren nodig. Heb je een wat minder zonnige plek, kies dan een waterlelie in een lichte kleur. De lichte kleuren waterlelies hebben namelijk iets minder zon nodig dan de donkerder gekleurde.
  • Daarnaast moet je letten op de grootte van de waterlelie. Er zijn waterlelies die geschikt zijn voor kleine vijvers en soorten die meer ruimte nodig hebben en horen in een grote vijver.
  • Let erop dat je een winterharde waterlelie aanschaft. Niet alle waterlelies zijn namelijk geschikt om een winter met vorst te overleven.
  • Wil je een waterlelie op je tuintafel, of in je minivijver, dan zijn hier speciale dwergwaterlelies voor. Deze kun je in een waterdiepte van 10 centimeter zetten.
  • Waterlelies kunnen slecht tegen beweging in je water, dus wanneer je een beekloop of fontein hebt, is de kans klein(er) dat je waterlelie het goed zal doen in je vijver.
  • In de winkel kun je even in de wortelknol van je toekomstige aankoop knijpen. Deze moet stevig aanvoelen. Een zachte knol duidt op verrotting. Deze kun je dus beter laten liggen.

Soorten waterlelies

De Latijnse naam voor waterlelie is Nymphaea.

Witte waterlelie

Witte waterlelie/ inheemse waterlelie

De witte waterlelie heeft de Latijnse naam Nymphaea Alba is de inheemse waterlelie in Nederland. Wanneer er een witte waterlelie groeit in een vijver is dat een teken dat de waterkwaliteit goed is. De plant komt voor in vijvers of plassen met een maximale diepte van 3 meter. De witte tot lichtroze bloemen bloeien in de periode van mei tot augustus.

Kaapse waterlelie

Een bijzondere waterplant is de Aponogeton Distachyos, de Kaapse waterlelie. Op de afbeelding onderstaand zie je hoe deze bijzondere bloem eruit ziet. Meerbloemige witte met zwarte ‘stippen’op het bloemblad. Het is een prachtige bloem die oorspronkelijk uit Zuid Afrika komt. De bloemen verschijnen in de maanden april en mei en verspreiden een vanille-achtige geur. Vaak bloeit hij in het jaar nog eens. Het nadeel van de plant is dat deze vorstvrij dient te overwinteren. Dus of je moet ze verwijderen uit je vijver, of zo diep zetten dat er een vorst bij kan komen.

Egyptische waterlelie

Egyptische waterlelie

Nelumbo nucifera of Nymphaea lotus, egyptische witte waterlelie zijn enkele namen waaronder deze bloem bekend staat. De waterlelie en de lotus hebben op het eerste gezicht overeenkomsten, maar zijn niet verwant aan elkaar. Het meest opvallende verschil is dat de lotusbloemen op een stengel boven het water bloeien. De waterlelies drijven op het water aan een stengel die niet zichtbaar is. Deze plant is niet winterhard, tenzij voldoende diep geplant

Paarse waterlelie

Nymphaea ‘Purple Joy’ is een opvallende waterlelie met paarse bloempunten die bloeit in de periode tussen juni en augustus. Let bij de paarse waterlelies wel goed op of ze winterhard zijn. Velen zijn dat namelijk niet. Deze soorten valt onder de kleine soorten en moet je ongeveer 30 centimeter diep planten.

Waterlelie rood

Nymphaea Escarboucle is een grote waterlelie soort met grote karmijnrode bloemen. De doorsnede van de bloemen is 30 centimeter. Een ander bijkomend voordeel van deze waterlelie is de fijne geur.

Blauwe waterlelie

De blauwe Nymphaea ‘King of Blues’ is een waterlelie met bloemen met een doorsnede van ongeveer 18 centimeter. Het is een tropische soort die niet winterhard is. In de winter kun je niet winterharde waterlelies goed laten overwinteren in een kelder of op zolder. Deze soort behoort tot de middelgrote waterlelies en kun je op een diepte van 30 tot 50 centimeter planten.

Miniwaterlelie

Nymphaea Indiana is een oranjekleurige dwergwaterlelie. Ook de Nympaea Pygmea Alba is een dwergsoort met erg kleine bloemetjes, zeer geschikt voor een minivijver.

Onderhoud waterlelie

Onderhoud waterlelie

Waterlelie snoeien

Afgestorven bladeren en uitgebloeide bloemen kun je tijdens het bloeiseizoen het beste zoveel mogelijk snoeien. Hiermee voorkom je dat de vijver te voedselrijk wordt. In het najaar sterft de plant af, knip dan al het blad af met een snoeimes. Trek je niet weg, dan kunnen er namelijk rottingsplekken ontstaan die niet goed zijn voor de gezondheid van de plant.

Waterlelie voeding

Er is speciale voeding die je gericht kunt toevoegen aan de plantmand, voor bij de wortels van je waterlelie. Dit heet een zogenaamde groeibol. Dit zijn bollen die speciaal gemaakt zijn voor het bemesten van waterlelies. Ze bevatten voedingsstoffen, mineralen en sporenelementen. In de periode van maart tot en met juli kun je deze om de 6 tot 8 weken toevoegen aan de mand waarin de wortels van de waterlelie groeien.

Bladluis in je waterlelie

Baldluizen op je waterlelie los je op dezelfde manier op als op de planten. Biologisch bestrijden door ze op te laten eten door lieveheersbeestjes. Bijkomende oplossing in de vijver zijn de vissen, wanneer je ze hebt. Die eten ze namelijk ook op. Bladluizen kunnen onder water niet overleven dus als je het blad van je waterlelie een tijd onder water houdt, zal het ook snel gedaan zijn met je bladluizen. Lees hier meer over het bestrijden van bladluis.

Vijverdesign