De stokroos, staat hij al in jouw tuin?

Er is altijd plaats voor een stokroos, het enige wat je nodig hebt is een muur of schutting, waar hij tegenaan kan staan. De Alcea rosea staat graag wat beschut, vooral tegen de wind. Dit is om te voorkomen dat de lange bloemstelen om knakken bij harde wind. De plant heeft weinig vocht nodig, alleen bij lange droogte is het aan te raden om ze wat water te geven. Hij heeft niet veel voeding nodig om te kunnen groeien, in principe kan de stokroos in elke grondsoort.

Stokrozen zijn er in alle kleuren, tinten wit, roze, zalm, paars, donkerpaars, gele, rode en zwarte. De bloemen worden tussen de 1 en in uitzonderlijke gevallen 3,7 meter hoog. Gemiddeld worden ze ongeveer 2 meter hoog. Ze houden van een beschutte plek in de zon. Tijdens de bloei trekt de plant veel bijen en hommels aan. In de periode van juni tot en met september kun je genieten van de bloemen van deze prachtige sierplant. Alcea of Althea is de wetenschappelijke naam van de stokroos.

Stokroos zaaien

Stokroos is een tweejarige plant die zichzelf uitzaait. De zaden zaai je in de grond in het voorjaar of in de herfst. Omdat tweejarige planten een jaar nodig hebben om te bloeien, is het afhankelijk van de zaaitijd wanneer je balroos gaat bloeien. Het zaaien is niet moeilijk, gewoon het zaad in de aarde stoppen, liefst meteen op de gewenste plek en afdekken met wat aarde.

Wanneer stokroos zaaien

Zaai je de zaden van de stokroos in het najaar, dan kun je de bloemen in het jaar erop in het voorjaar verwachten. Als je in het voorjaar zaait, dan zal bij de tweejarige variant je bloei in het jaar erop plaatsvinden. Er zijn ook eenjarige, die bloeien in het jaar dat je ze zaait.

Stokroos in pot

Stokrozen kun je voorzaaien in een pot. Ze staan echter het liefst op een beschutte plek, langs een schutting of muur. Omdat de penwortel van de balroos vrij lang is, is het niet handig om je stokrozen in een pot te zetten. Als ze ontkiemd zijn, zoek dan een geschikt plekje in je tuin en laat de stokroos daar staan.

Stokroos verplaatsen

Omdat de stokroos een lange penwortel heeft, waar hij de lengte van de stengel mee draagt is het niet aan te raden om deze sierplant te verplaatsen. Het is beter om te wachten totdat de stokroos zijn nieuwe zaad aanmaakt, dit plant je dan op de plek waar je de Alcea rosea wilt hebben en vervolgens verwijder je de sierplant waar je hem niet meer wilt hebben. Houdt wel eventuele zaailingen in de gaten, omdat de stokroos zichzelf uit zal zaaien.

Stokroos snoeien

Stokroos snoeien

Als de stokroos in het voorjaar gezaaid is, zal hij alleen een rozet met blad aanmaken. Hij zal het jaar erop bloeien. Wanneer je hem in het najaar zaait, bloeit hij in de zomer het jaar erop. Daarna is het belangrijk dat je de stengel met uitgebloeide bloemen afknipt. De plant zal dan zijn energie stoppen in het aanmaken van nieuwe uitlopers in de oude rozet.

Zaden van de stokroos

In het najaar kun je het zaad uit de uitgebloeide bloemen halen en deze zo in de grond stoppen. Zo kun je elk jaar genieten van de stokrozen. Als de zaden vochtig zijn, wanneer je ze oogst kun je ze het beste even te drogen leggen. Stokrozen houden niet van vochtige standplaats. Alleen als het langere tijd droog weer is, kun je ze wat water geven. Wanneer je de zaaddozen niet verwijderd, dan zal de stokroos zichzelf vermeerderen door zijn zaad te laten vallen.

Soorten stokroos

Stokrozen zijn in veel kleuren te verkrijgen. Van pasteltinten, wit, roze en lila tot felle kleuren geel, rood en zwart of heel donkerpaars. Het bijzondere van stokrozen is dat wanneer je zaad oogst van een plant, het zomaar een verrassing zou kunnen zijn, wat er uit het nieuwe zaad komt. Dit hoeft niet perse dezelfde kleur bloem te zijn als de originele plant had.

zwarte stokroos

Zwarte stokroos

Bekend onder de wetenschappelijke naam Alcea Rosea ‘nigra’. De kleur van de bloem is eigenlijk zo donkerpaars, dat het zwart lijkt.

Check hier een prachtige zwarte stokroos op bol.com.

dubbelbloemige stokroos

Stokroos dubbelbloemig

Bijvoorbeeld de Alcea Rosea Doppia of Alcea Rosea Chaters Double Hybrid, dit zijn bloemen met een gevuld blad, meer lijkend op een roos. Verkrijgbaar in de kleuren rood, wit, geel en roze.

Een mix met dubbelbloemige stokrozen vind je hier (link naar bol).

eenjarige stokroos

Eenjarige stokroos

Alcea Rosea Annua is hier een voorbeeld van. Ze blijven vaak net iets kleiner dan de tweejarige soorten. Daarnaast moet je ze iets eerder planten, rond eind februari, begin maart. Ook de Alcea Rosea Summer Carnaval is een eenjarige soort.

Bekijk deze zadenmix van eenjarige stokrozen op de website van bol.com.

tweejarige stokroos

Tweejarige stokroos

De meeste soorten zijn tweejarig, de zwarte soorten, dubbelbloemige soorten. Voorbeelden van tweejarige soorten: Alcea Rosea, Alcea Rosea Chater, Alcea Rosea Hybrida semperflorens en Alcea Rosea Allegheni.

Bekijk hier een overzicht met verschillende tweejarige stokrozen (link naar bol).

Zijn stokrozen giftig?

Stokrozen zijn niet giftig, niet voor mensen en ook niet voor dieren. Ze kunnen wel irritatie geven bij aanraking, bijvoorbeeld jeuk en roodheid.

unieketuinen.nl