10 vragen en antwoorden over siergras

10 vragen en antwoorden over siergras

Siergrassen kunnen in elke tuin. Of je nu een Japanse tuin, een moderne tuin of een onderhoudsvrije tuin hebt. In de zomer brengt siergras sfeer en beweging in je tuin.  In de winter kun je genieten van de stevige silhouetten van de halmen en pluimen.

Het blad geeft een natuurlijke uitstraling en kan verschillende kleuren hebben, alle kleuren groen, geel, bruin, blauw, zwart en rood. Ook de afmetingen kennen een grote verscheidenheid aan keuzes. De laagste soorten zijn ongeveer 25 centimeter, terwijl de hoogste ruim 2 meter kunnen worden. Polvormige soorten groeien langzaam en breiden zich geleidelijk uit. Andere soorten met ondergrondse uitlopers verspreiden zich door je tuin.

Hier geef ik je antwoord op de meest gestelde vragen:

1. Kan ik siergras planten in een pot?

Siergrassen kun je het hele jaar door planten. Het voorjaar is de meest geschikte periode. Als je siergras in je tuin plant kan het in elke grondsoort, wel is het belangrijk dat de bodem doorlatend is. Siergrassen zijn geschikt om in een pot te planten. Kies hiervoor een passende afmeting. Zo kun je potten met siergrassen op je balkon zetten of langs je terras. In een pot gebruik je potgrond.

Zorg ervoor dat het water in de pot weg kan door één of meerdere gaten in de bodem. Breng onderin de pot een laag Hydro korrels aan. De pot waar je het gras in wilt planten moet ruimer zijn dan de kweekpot waar hij in stond, zodat hij nog ruimte heeft om te groeien. Plant je siergras even diep als hij in de kweekpot stond. En geef na het planten voldoende water.

2. Kan siergras in de schaduw?

Siergrassen hebben net als vaste planten hun voorkeur voor zon en schaduw. Veel soorten houden van een plek in de zon of halfschaduw. Maar er zijn ook soorten die geschikt zijn voor een plek in de schaduw. Bijvoorbeeld verschillende variëteiten van Carex, zoals Carex Comans, Carex Foliolissima en Carex Morrowii. Ook Hakonechloa Macra, Luzula Sylvatica en Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ kunnen goed in de schaduw geplant worden.

Kan siergras in de schaduw?

3. Kan ik siergras snoeien?

Zeker kun je je siergras snoeien. Je verjongt hiermee de plant. Door het snoeien zal de plant eerder op gang komen in het voorjaar. In de winter beschermt de plant zich met het ‘oude’ blad tegen de vorst. Ook de kluit met wortels wordt door het blad beschermt tegen de regen en vocht. Als de grond goed doorlatend is, voorkom je hiermee dat de wortels gaan rotten.

Zowel de wintergroene als de half en niet wintergroene soorten kun je snoeien. Bij wintergroene soorten zal dit niet altijd nodig zijn. Als je alleen het beschadigde blad wegsnoeit is het voldoende.

4. Wanneer snoei ik mijn siergras?

Snoei siergras nooit in het najaar, je mist dan een groot deel van de sierwaarde die de plant heeft. In de winter zijn namelijk de mooiste silhouetten met winterrijp die van je siergrassen. Daarnaast zorgen de grassen bij wat wind voor de dimensie in je tuin. Snoeien doe je in het voorjaar, begin maart. De groei zal hierdoor versnellen en al snel zal de plant opnieuw jong en fris uitlopen.

5. Welk siergras moet je niet snoeien?

In principe kun je elk siergras snoeien. Je hoeft echter de wintergroene soorten niet perse te snoeien. Door het verwijderen van het bruin geworden blad in het voorjaar ziet je plant er weer goed uit. Om fris jong blad te krijgen kun je ze wel snoeien. Doe dit dan hetzelfde als met de andere grassoorten. In het voorjaar knip je de gehele pol af tot ongeveer 5 tot 20 centimeter boven de grond, afhankelijk van de grootte van de plant.

6. Hoe snoei ik siergras?

Gebruik voor het snoeien stevige tuinhandschoenen en een scherpe snoeischaar. De bladeren van sommige grassoorten zijn erg scherp, draag daarom dus beschermende handschoenen. Afhankelijk van de grootte van de plant snoei je het blad af tussen de 5 en 20 centimeter van de grond.

Voor wintergroene of half wintergroene soorten geldt dat je ze kunt snoeien. Het blad zal opnieuw uitlopen. Het hoeft echter niet, je kunt ook volstaan met het wegknippen van de lelijke bladeren.

soorten siergras

7. Welke soorten siergras zijn er?

Grassen zijn een van de grootste plantenfamilies. Er zijn ongeveer 8000 soorten over de hele wereld. Elke grassoort heeft zijn eigen unieke vorm, klein en polvormig, fors en hoog met de bekende halmen, gevormd als een scherm en uitlopende soorten. Ook in de kleuren van het blad is ruime keuze net al de diverse vormen en afmetingen. Er zijn wintergroene soorten siergras, half wintergroene soorten en niet wintergroene soorten. Daarnaast moet je bij de keuze van je siergras opletten of deze een plek in de zon, halfschaduw of schaduw verlangt.

Lees hier alles over de mooiste soorten siergras.

8. Wat zijn wintergroene siergrassen?

Wintergroene siergrassen zijn grassen die ook in de winter groen blijven en hun blad behouden. Dit blad wordt niet bruin, tenzij het een soort is die in de zomer ook bruin van kleur is. Voorbeelden van soorten die in de winter groen blijven zijn Carex morrowii, Luzula Nivea, Festuca glauca en Helictotrichon. Ook Stipa Tenuissima ‘ponytails’ is een bladhoudende wintergroene soort siergras.

hoeveel siergras per vierkante meter

9. Hoeveel siergras plant ik per vierkante meter?

Hoeveel soorten je per vierkante meter plant is afhankelijk van de grootte van de soort. Er zijn solitaire soorten, die makkelijke een vierkante meter nodig hebben, wanneer ze volgroeid zijn. Kijk op de bijlage die in de pot zit naar de plantinformatie. Hierop staat aangegeven hoeveel ruimte je de plant moet geven.

Een richtlijn die ik je kan geven is de afhankelijk van de potmaat waarin je de planten koopt. Koop je planten in een potmaat P9, dan kun je 5 planten per vierkante meter zetten. De potmaat P 9 heeft een afmeting van 9x9x10. Planten die je koopt in een container met de maat C2, hebben een inhoud van 2 liter, diameter van 17 cm. Bij deze afmeting kun je globaal 3 planten per vierkante meter aanhouden.

10. Wanneer plant ik mijn siergras?

Je kunt siergrassen het hele jaar door planten. Alleen bij vorst is het af te raden. Het voorjaar en het najaar zijn de beste tijdstippen voor het aanplanten van siergrassen. De soort stelt het op prijs wanneer de grond wat warmer is en losser. Maak een ruim plantgat en plant zorg er anders door omspitten voor dat de grond los is.

Plant je siergras even diep als hij in de kweekpot zit. Wanneer je hem te diep plant heb je meer kans op te natte grond en hierdoor kans dat de wortels gaan rotten. Geef na het planten water. Als de bodem voldoende los is, zal de plant het water wat hij nodig heeft na het planten op kunnen nemen en het restant de bodem inzakken.

unieketuinen.nl