Perenboom, onderhoud en verzorging

Een perenboom is een aanrader voor in je tuin. Naast dat de boom heerlijke vruchten geeft, als je de juiste kiest, heeft hij een grillige vorm, die de sfeer kan aanvullen in je tuin. Deze sfeervolle bomen geven je tuin wat extra’s. In het voorjaar geeft een perenboom zuiver witte bloesem.

Het onderhoud is niet heel arbeidsintensief. Als je de boom op de juiste manier plant op de juiste plaats, hoef je behalve wat voeding en snoeiwerk niet veel te doen, dan de smakelijke vruchten plukken.

Perenboom

De wetenschappelijke naam voor de perenboom is Pyrus. De Wilde peer is een boom die van nature in Nederland en België voorkomt. De hoogte van de boom varieert, afhankelijk van de omstandigheden van 8 tot 20 meter. Ook als middelgrote struik komt de peer voor. De struikvorm wordt tussen de 2 en 4 meter hoog. Daarnaast zijn de gecultiveerde perenbomen er in een dwergvorm, laagstam, halfstam en hoogstamboom. Een perenboom en een appelboom worden nog weleens door elkaar gehaald, de verschillen voor je op een rijtje:

 

Perenboom Appelboom
Puntig blad Rond Blad
Witte bloesem Rood/ (licht) rozige bloesem
Eivormige kroon Ronde vorm
Puntige knoppen Stompvormige knoppen
Peren als vruchten appels

 

Wil je meer weten over appelbomen lees dan Appelboom, alles over snoeien en verzorgen en Welke appelboom moet ik kiezen? .

Perenboom bloesem

De meeste perenbomen bloeien met helder witte bloesem in de maand april. De peer heeft ‘last’ van goede jaren en minder goede jaren qua bloesem en vruchten. Het ene jaar bloeit de boom uitbundiger en heeft hierdoor dus ook meer vruchten dan het andere jaar. Het is van belang om te zorgen dat de boom voldoende voedingsstoffen krijgt voor de aanmaak van de bloesems en vruchten. Wanneer het droog weer is, kun je het vocht van de boom aanvullen door het geven van extra water. Factoren die een rol spelen bij de mate van bloesemgroei en vruchtopbrengst zijn:

  • Voedingsstoffen/ algehele gezondheid van de boom
  • Plagen en ziekte die de boom beperken in de groei en bloei
  • Te snelle groei van de boom, de boom steekt dan zijn energie in de groei in plaats van het ontwikkelen van de bloei en vrucht
  • Verschil in zelf bestuivende bomen en bomen die geen zelfbestuiving nodig hebben
  • Slechte vorm van de boom, dit is de reden waarom snoei nodig is

Net als bij appels is er een onderscheid in zelf bestuivende perenbomen en peren die kruisbestuiving nodig hebben. Vrijwel de grootste groep perenbomen hebben kruisbestuiving nodig. Dat wil zeggen dat je meerdere soorten bomen nodig hebt om vruchten te krijgen. Uitzonderingen hierop zijn de bekende ‘Conference’ peer, ‘concorde’, Doyenne du Comice’ en ‘Gieser Wildeman’.

Perenboom bloesem

Perenboom planten

Perenbomen houden van zon, zorg dus dat de boom een zonnig plekje krijgt.

Het planten van de perenboom is vrij eenvoudig. Zorg dat je een flink gat graaft, zodat de boom met wortels en al de grond in kan, zonder geforceerd te worden. Verwerk onderin het plantgat wat potgrond, zodat de boom voldoende voedingsstoffen heeft om goed aan te kunnen slaan. Gooi het plantgat dicht met aarde. Zorg er hierbij voor dat de entplaats, de bobbel waar de ent op de onderstam is geplaatst ongeveer een vuisthoogte boven de aarde uit komt. Druk de aarde stevig aan rondom de stam en geef de boom water. Wanneer het droog weer is, zorg dan dat de boom in de weken erna ook voldoende water krijgt.

Perenboom verplaatsen

Het najaar is de beste periode om een boom te verplaatsen. Wanneer je een perenboom wilt verplaatsen, zorg dan dat je ruim om de wortels heen met een spade in de grond steekt. Graaf een sleuf en probeer zo ver te graven/ steken dat de boom ‘los’ komt te staan. Wanneer de boom geheel ‘los’ is, kun je deze omhoog tillen en op de juiste plek zetten. Of dit met de hand te doen is, of dat er machinale hulp nodig is, is afhankelijk van de grootte van de boom.

Voor het planten op de juiste plek lees hierboven het deel over Perenboom planten. Zorg dat de boom op dezelfde diepte of iets minder diep staat. Vervolgens kun je de boom snoeien, hierdoor maakt de boom extra wortels aan, zodat hij zich goed vestigt op zijn nieuwe plek. Lees hier over het snoeien van de perenboom.

Perenboom bemesten

Vrijwel elke boom houdt van een bodem met voldoende voedingsstoffen Omdat fruitbomen naast gezond blijven, ook bloeien en gezond fruit produceren hebben zij voldoende voedingsstoffen nodig. Bemesten doe je in het voorjaar, de eerste keer in februari-maart en een tweede ronde in juni. In ieder geval hoef je na juli niet meer te bemesten. Door humus aan je grond toe te voegen, zorg je voor een goede bodem, die het water en voedsel vasthoudt en geleidelijk aan de wortels van de boom afgeeft.

Complete bemesting bestaat uit de volgende voedingsstoffen: Stikstof, Fosfor, Kalium, Zwavel, Magnesium en Calcium, aangevuld met spoorelementen. De meeste meststoffen bevatten deze ingrediënten. Ook compost en organische meststoffen bevatten de benodigde stoffen.

Oude perenboom

Een oude(re) perenboom is een boom met karakter, ze hebben een grillige vorm. Daarnaast heb je meteen een forse volwassen boom in je tuin en kun je genieten van de bloesem en de vruchten. Het nadeel is het prijskaartje.

Oude perenboom verplaatsen

Het beste voor de boom is om hem niet te verplaatsen, maar wil je dit echt dan is het wel mogelijk. Weet je al tijdig dat je een boom wilt verplaatsen, dan kun je alvast nuttig voorwerk doen. Je kunt de waterloten van de boom verwijderen door ze weg te snoeien. De boom hoeft hier dan niet onnodig meer energie in te stoppen. Daarnaast is het verstandig om rond de boom de wortels door te steken met een spade. Doe dit niet aan de onderzijde, zodat de boom voldoende houvast blijft houden.

Dit kun je het beste doen in de maanden maart of april. De boom gaat dan op de plaats waar je de wortels doorgestoken hebt kleine haarwortels aanmaken, die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen op de nieuwe plaats goed opgenomen kunnen worden. Daarnaast wordt de kluit compacter, waardoor de boom in het najaar makkelijker te verplaatsen is. Verplaatsen doe je dus in de herfst. Je probeert hierbij een zo groot mogelijk deel van de kluit te behouden. Het plantgat op de nieuwe plek moet ruim genoeg zijn voor de kluit. Bekijk de kluit goed en het deel wat de boom aan kluit verliest.

Oude perenboom planten

In het nieuwe plantgat verwerk je ruim potgrond om de boom een goede start te geven. Eventueel kun je gebruik maken van boompalen om de boom wat steun te geven. Vervolgens goed stevig met aarde inpakken, net iets onder de lijn waar de boom in eerste instantie in de grond stond. Geef de boom vervolgens water en in het voorjaar voedingsstoffen voor de extra energie die de boom nodig zal hebben om weer goed aan te slaan.

Wanneer je de boom geplant hebt, is het nodig om meteen wat bij te snoeien. Het deel wat je aan wortels verloren hebt, moet je ook ongeveer snoeien. Dus stel je verliest 1/5 deel van de wortels, dan zul je ook ongeveer 1/5 deel van de boom boven de grond moeten snoeien. Wil je meer weten over hoe je een perenboom snoeit, lees dan perenboom snoeien.

perenboom

Peer

Er zijn verschillende soorten perenbomen. Qua eigenschappen van de boom, maar ook qua eigenschap van de peer. Zo heb je handperen, stoofperen en sierperen. Handperen zijn peren die je van de boom kunt plukken, wassen en wanneer ze rijp genoeg zijn lekker op kunt eten.

Handperen heb je in verschillende smaken. De stoofpeer kun je gebruiken door zoals de naam al zegt ze te stoven en te gebruiken warm of koud in gerechten. Daarnaast zijn er net als sierappels ook sierperen. Deze kun je niet eten, maar de bomen van de sierpeer geven prachtige zuiverwitte bloesem.

Wanneer oogst je van de perenboom?

Afhankelijk van de soort kun je peren oogsten. Je kunt dit testen, door het fruit vast te pakken en een kwartslag te draaien. Laat het steeltje los, dan is het fruit rijp. Zo niet, laat het dan nog aan de boom hangen. Als de vruchten van de boom vallen is het ook een teken dat ze rijp zijn. Over het algemeen is dit in de maand september, al zijn er ook vroege vogels die in augustus al te oogsten zijn. Hierbij speelt het weer ook een rol.

Vruchten die uit zichzelf van de boom gevallen zijn, kun je het beste snel opeten. Deze zullen minder lang vers blijven. Ook peren waar al iets aan is, of de uit de kluiten gewassen exemplaren, kun je het best snel consumeren of gebruiken om jam of taart van te maken. Gemiddeld genomen zullen peren ongeveer 3 maanden onder de juiste (koele) omstandigheden bewaard kunnen blijven.

Ziektes perenboom

Enkele ziektes en plagen die je in je perenboom kunt tegenkomen zijn ongedierte zoals luizen, rupsen of wespen. Ook galmijt, perenroest of aantasting van het blad zijn zichtbaar voorkomende problemen die je tegen kunt komen in je perenboom.

Luis in perenboom

Bladluis is een beestje dat de voedingsstoffen en de sappen uit het blad van je perenboom zuigt om zich te kunnen ontwikkelen. Bij elke beet drukt de bladluis wat speeksel in de cel van de plant, waardoor de plant of perenboom in dit geval verzwakt. Een ecologische oplossing waarmee je van je bladluis afkomt en ook nog een leuke oplossing zijn lieveheersbeestje. Andere manieren om bladluis te bestrijden lees je hier Bladluis op je plant? 7 bestrijdingstips.

Rupsen in perenboom bestrijden

Rupsen zijn larven van vlinders. Omdat rupsen zich in korte tijd ontwikkelen, nemen ze in korte tijd ook veel voedsel op. Zo kunnen ze in een korte tijd een deel van het blad van je boom wegknagen. Er zijn wat ecologische oplossingen, zo vinden vogels de rupsen een heerlijk maaltje. Sluipwespen leggen hun eitjes in de rups, waarbij de larven van de sluipwesp zich voeden met de rups.

Ook geuren van planten, zoals Oost-Indische kers, salie of bieslook houden bepaalde vlinders weg. Een andere oplossing voor jonge perenbomen is om in het voorjaar een beschermend vlies of net over de boom te spannen. Daarnaast zijn er bestrijdingsmiddelen te verkrijgen bij het tuincentrum.

Perenboom beschermen tegen wespen

De beste methode om je lekkere zoete peren tegen wespen te beschermen is ze op tijd te plukken. Mochten de peren nog niet rijp genoeg zijn, dan kun je een afleiding in de boom hangen om ze te lokken. Een wespenval kun je zelf maken. In dit artikel lees je meer over wespen bestrijden en een wespenval.

Perenboom zonder vruchten

Dat is natuurlijk wat je niet wilt, geen vruchten in je boom. Om na te gaan wat de oorzaak kan zijn dat je geen vruchten in de boom hebt kun je denken aan de volgende redenen.

  • Mogelijk heeft de boom teveel energie gestoken in zijn ontwikkeling en de groei, waardoor hij geen energie meer over had voor de vruchten. Zorg dan voor extra voedingsstoffen in de bodem rondom de perenboom.
  • Als je al veel bemest hebt, dan zou het kunnen dat er sprake is van overbemesting. Houd je aan de voorschriften op de verpakking van het product wat je gebruikt en bemest 2 keer per jaar, in maart/april en eventueel nog eens in juni
  • Mogelijk is er sprake van een boom die kruisbestuiving nodig heeft, ga na welke soort perenboom je hebt en kijk of deze zichzelf bestuift of een boom in de buurt nodig heeft.
  • De vorm van de boom heeft invloed op de groei van de bloesem en de vruchten. Er moet voldoende zonlicht op de knoppen, bloesem en vrucht kunnen schijnen. Door goed te snoeien zorg je voor voldoende licht op alle plaatsen in de boom. Lees hier over hoe je een perenboom snoeit.

Zwarte blaadjes in je perenboom

Dit verschijnsel is een gevolg van perenschurft. Perenschurft wordt veroorzaakt door een schimmel. Het leidt tot donkerbruine en zwarte vlekken op het blad van je perenboom. Ook op de (vooral jonge) takken zie je vlekjes en stippen verschijnen. Je kunt dit voorkomen door het afgevallen blad en aangetaste takken tijdig te verwijderen. De schimmel kan de winter overleven en het jaar erna opnieuw toeslaan. Gooi het blad dan ook niet op de composthoop. Zorg er ook voor dat er voldoende wind door de boom kan waaien. Wanneer het blad van je perenbom te lang vochtig blijft heb je een grotere kans op schurft.

Galmijt perenboom

De galmijt is een heel klein spinnetje dat overwintert tussen de knoppen van het blad en de bloesem van je perenboom. Deze bladgalmijten zuigen het plantensap uit de knoppen. Wanneer het blad uitkomt, dringen ze in het blad en zie je verdikkingen in je blad. Je kunt je perenboom beschermen door hem in te spuiten met spuitzwavel.

Perenroest

Perenroest is een schimmel die het blad van je perenboom aantast. Er verschijnen oranjekleurige vlekken op het blad, die vervolgens wratachtige uitstulpingen op het blad geven. Uiteindelijk valt het blad af. Een grote aantasting zorgt ervoor dat de vruchten niet of niet goed groeien. Het beste kun je de aangetaste delen verwijderen en in de groenbak gooien. Wil je je boom beschermen voordat je de perenroest ziet, dan kun je de boom inspuiten met spuitzwavel.

Soorten perenbomen

Soorten perenbomen

Peren zijn er in de soorten handpeer, stoofpeer en sierpeer. De ‘Conference’, ‘Doyenne du Comice’, ‘Concorde’ , Triomphe de Vienne’ en ‘Buerre Hardy’ zijn handperensoorten.

‘Saint Remy’ en ‘Gieser Wildeman’ zijn bekende stoofperensoorten. Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ is een redelijk forse sierperensoort. Perenbomen hebben prachtige vaak zuiver witte bloesem.

Conference perenboom

Pyrus Communis ‘Conference’ is waarschijnlijk wel de bekendste en ook meest voorkomende peer in de supermarkt. Het is een sappige en zoete peer, naast goed zelf bestuivend ook goed ziekteresistent. De kleur van de peer is lichtgroen tot bruin. Hoewel een boom zelf bestuivend is, is het vaak zo dat hij toch betere vruchten geeft met een andere boom in de buurt.

Conference perenboom kopen? Bekijk hier een mooi exemplaar op bol.

Perenboom conference halfstam

De meeste perenbomen zijn ook als halfstam te koop. Halfstam bereikt een hoogte tussen de 2 en 2,5 meter. De vruchten kunnen dan goed zonder ladder geplukt worden.

Perenboom conference laagstam

Een laagstam boom is meer een struik. Ze geven een hoge productie en hebben relatief weinig onderhoud nodig.  Perenbomen kunnen ook in vorm geleid worden, De hoogte van een leiboom kan variëren in een laagstamvariant, halfstam of een hoogstam.

Dwerg Perenboom

Pyrus communis ‘Dwergpeer’ wordt ook wel Pyrus communis ‘Luisa ’of ‘Louise’ genoemd. Het is een erg compacte soort die geschikt is op een terras of balkon te houden. Net als de andere perenbomen, bloeit hij in het voorjaar met zuiver witte bloemen. De vruchten zijn zoet en sappig. Vanwege de kleine vorm heeft deze soort geen snoei nodig.

Saint remy perenboom

Een perenboom met peren die geschikt zijn om te stoven. Bekijk hier de boom op bol.com. De boom behoort tot een van de mooiere soorten, vanwege zijn grillige vorm. Het is een zelf bestuivend ras. De peren kunnen geplukt worden in september, en zijn daarna nog goed te bewaren.

Wilde perenboom

De wilde peer is de Pyrus pyraster. Anders dan de andere perensoorten heeft de boom doorns aan de takken. De boom komt maar weinig voor in Nederland. Anders dan de veel voorkomende peervorm, hebben de vruchten van de wilde peer de meer ronde vorm van een appel. De forse bomen kunnen tot 20 meter hoog worden, maar zijn er ook in struikvorm.

Perenboom ‘Doyenne du Comice’

Dit is een sappige peer die je veel in de supermarkt te koop ziet.  Ook de geur is heerlijk zoet en de kleur is geel of geelbruin. Hij is wel gevoelig voor de perenpokziekte. ‘Doyenne du Comice’ (link naar bol.com) is een zelf bestuivende soort.

Concorde

Pyrus communis ‘Concorde’ is een kruising tussen ‘Conference’ ‘Doyenne du Comice’. Hij is leverbaar in een dwergvorm, voor bijvoorbeeld op de patio. De hoogte van de dwergvorm is ca 80 centimeter tot 1,40 meter. De vruchten zijn zoet en sappig. Concorde is een geheel zelf bestuivende soort.

Gieser Wildeman

Pyrus Communis ‘Gieser Wildeman’ is een stoofpeersoort. Deze langzaam groeiende boom kan ook goed als leivorm, halfstam of laagstam worden gekweekt. In beurtjaren draagt de boom weinig vruchten. De vruchten kunnen worden geoogst begin oktober en zijn dan houdbaar tot januari. Op zoek naar een Gieser Wildeman? Check hier het aanbod op de website van bol.

Triomphe de Vienne

Deze perenboom is een sterk groeiende en vrij brede boomsoort. De vruchten zijn groot tot zeer groot, waardoor de soort populair is. De soort heeft wel andere in de buurt nodig voor de bestuiving. De vruchten zijn zoet en sappige handperen.

Pyrus Communis ‘Beurre Hardy’

Deze handpeer geeft sappige heerlijk zoete vruchten in september. De kleur van de peer is groen. Beurre Hardy is geen zelfbestuivende boom, dus heeft hij voor vruchten een bestuiver in de buurt nodig. Zorg dat er binnen een straal van 100 meter een ‘Doyenne du Comice’, ‘Gieser Wildeman’ of ‘Triomphe de Vienne’ geplant is. 

Wil jij ook een perenboom met deze lekkere zoete peren? Bekijk hier een perenboom met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter op de website van bol.

Pyrus calleryana ‘Chanticleer’

‘Chanticleer’ is een vrij forse perenboom, die piramidaal uitgroeit tot een hoogte van 10 tot 12 meter. In april en mei verschijnt witte bloesem. In het najaar verschijnen onopvallende rode vruchten en verkleurt de boom in een donkerrode tot oranje-gele herfstkleur. De vruchten zijn bitter en worden daarom voor de sier gehouden. Vogels willen wel snoepen van de vruchten.

unieketuinen.nl