klaproos

Klaproos, de 9 mooiste soorten op een rij

De zaadjes van de klaproos, waar hij mede bekend om staat, kunnen wel 10 jaar lang overleven en daarna alsnog tot bloei komen. Bijzonder hé?! De bloem maakt heel veel zaadjes, tot ruim 100 per bloem, deze worden door de wind verspreid. Je kunt ze dus op allerlei plekken in je tuin tegenkomen, wanneer ze eenmaal gebloeid hebben in je buurt.

De klaproos

Klaprozen of papavers zijn eenjarige planten. Papaver is de wetenschappelijke naam van de klaproos. Van oorsprong komen ze voor in het gebied rondom de middellandse zee. Een aantal soorten leven als inheemse plant in Nederland en België. Dit zijn de grote klaproos, de bleke klaproos en de ruige klaproos.

Papaver Rhoeas is de grote klaproos, die je vaak in bermen en op pas aangelegde plekken ziet. Het is een bloem met een bladrozet, waaruit de bloemstengel tevoorschijn komt. De bloemknop hangt in eerste instantie aan de stengel, wanneer deze opengaat, vallen de 2 kelkbladen af en strekt de stengel zich. De rode bloembladen vouwen zich open en in het midden staat een herkenbare bolvormige vrucht.

Klaproos zaad

Het zaad van de Papaver zit in de vrucht in het centrum van de bloem. Deze heeft aan de bovenzijde kleine gaatjes, waardoor het zaad kan ontsnappen. Dit gebeurd wanneer het bijvoorbeeld waait of wanneer er iemand tegen de klaproos aankomt. Het zaad komt als een soort zoutkorrels uit een zoutvaatje. Niet allemaal ineens, tenzij je de bloemvrucht uitschudt.

Klaproos zaden oogsten

Als je de zaden van de bloem zelf wilt uitzaaien, dan moet je de bloemvrucht plukken. Doe dit wanneer de vrucht wat droger en harder aanvoelen. Knip ze dan van de steel en leg ze verder te drogen. Wanneer de vrucht volledig gedroogd is, kun je de zaadjes er zo uitschudden. Maak de vrucht open en schud de zaadjes eruit in een potje of een papieren zakje. Schrik niet van de hoeveelheid zaadjes, die je oogst. Dit kan oplopen tot ruim 100 kleine zwarte bolletjes, die elk afzonderlijk een nieuwe plant vormen wanneer ze geplant worden.

Papaver zaaien of papaver planten

Het zaaien van papaver is heel gemakkelijk. Je strooit de zaadjes uit op een onbegroeid stukje grond dat goed omgewoeld is met een schoffel. Het zaad heeft een kale grond nodig om te kunnen ontkiemen. Verder stelt de plant weinig eisen aan de grond, ook op niet vruchtbare grond doet de klaproos het goed.

Nadat je de kleine zaadjes hebt uitgestrooid hoef je alleen de grond wat aan te drukken. De zaadjes zijn zo klein dat ze hiermee al voldoende toegedekt worden. Daarna een beetje water geven en voilà! Als je in maart, april of mei zaait hebt je hetzelfde jaar nog bloemen. Zaai je in het najaar, dan komen de bloemen in het jaar erop. De klaproos bloeit in de maanden mei, juni en juli.

Papaver bloemen

Papaver bloemen

Bloemen van de papaver zijn er in verschillende soorten, maten en verschillende kleuren. Van de verschillende soorten zijn rood, oranje, wit, zalmkleurig, roze, lila, donkerpaars en roodpaars.

Klaproos giftig?

Ja de klaproos bloemen en de planten zijn giftig. Alle delen van de plant en de bloem inclusief het melksap zijn zeer giftig. Pas hier dus mee op bij mens en dier.

Lees het artikel giftige planten voor honden en katten als je meer wil weten over giftige planten voor honden en katten.

Mag je een klaproos plukken?

Het is zeker niet de bedoeling dat je klaprozen en andere wilde bloemen gaat plukken. Een boer of kweker heeft de bloemen op zijn eigen land gezaaid, mogelijk bedoeld voor de verkoop. Het is daarom diefstal als je zou proberen deze bloemen te plukken.

Ook in de openbare ruimte zijn de zaden uitgezaaid om een reden. Vaak vanwege de verbetering van de bodem of voor het ontwikkelen van de biodiversiteit. Dus plant gezellig je eigen veldbloemenveldje aan en je kunt plukken wat je wilt. Echter op het veld kun je wel langer genieten en zullen de bloemen langer mooi blijven. Extra voordeel is dat het zaad zich weer verspreid op en rond de plek waar de bloem stond, zo kun je jaren genieten van bijvoorbeeld je klaprozen.

Klaproos snoeien

Als je de klaproos bij de steel snoeit, net na de bloei, dan heb je kans op een tweede bloei. Dit is afhankelijk van de omstandigheden en het weer, dus geen zekerheid.

Soorten klaproos

Zoals al eerder geschreven zijn er veel verschillende soorten papavers. Wereldwijd zijn er zo’n 60 soorten bekend. In Nederland kennen we in het wild de Bastaardklaproos, Bleke klaproos, Grote klaproos, Ruige klaproos en slaapbol.

Rode klaproos, papaver Glaucum

Rode klaproos, papaver Glaucum

Een tulppapaver met een mooie felrode kleur. Het bloemblad is wat gekreukeld en geeft een apart accent aan de border waar hij geplant wordt. De hoogte van deze soort is circa 50 centimeter.

Grote gewone klaproos, Papaver Rhoeas

Dit is een eenjarige bloem en een van de bekendste soorten. Hij heeft een felle rode kleur en zie je op veel plekken in Nederland in voornamelijk pasaangelegd gebied. Dat laatste komt omdat ze echte pioniersplanten zijn, ze gedijen goed op voedselarme bodems.

Oranje klaproos

Papaver Rupifragnum is een oranje soort die bloeit in de maanden april en mei. De hoogte van de bloem is 40 centimeter

Bleke klaproos, papaver dubium

De naam zegt het al, een klaproos met een bleekrode kleur. De hoogte van de bloem is 20 tot 60 centimeter en vindt plaats in mei, juni, juli en augustus. Het is een goede insectenplant voor vliegen en hommels.

Witte klaproos

Een witte mooie oosterse soort die bloeit in de maanden mei en juni en een hoogte bereikt van circa 70 centimeter. De Oosterse Papaver Orientale ‘Perry’s White’ staat het liefst op een zonnige plek. Vlecht de soorten door je border heen en je maakt er interessante eyecatchers van.

Roze klaproos

Roze klaproos

Een roze soort is de Papaver Oriental ‘Pink Perfection’. Een echte zuurstokroze soort die een forse afmeting heeft, tussen de 60 en 80 centimeter. De bloei vindt plaats in de maanden mei, juni en juli op een plekje in de zon of halfschaduw.

Paarse klaproos, Papaver somniferum

Deze soort wordt de slaapbol genoemd. De zaaitijd is van maart tot mei, de bloei zal dan in hetzelfde jaar plaats vinden. Een papaver ontkiemt snel, de bloei ligt in de maanden mei, juni, juli en augustus. Een erg opvallende paarskleurige soort.

Papaver Orientale, Oosterse klaproos

Een lichtroze of zalmkleurige oosterse papaver, die bloeit in de maanden mei en juni. De hoogte van deze bloem is circa 75 centimeter. De Papaver Orientale ‘Helen Elisabeth’ is een mooie soort om door de border te vlechten. Deze klaproos staat het liefste op een plekje in de volle zon.

Papaver nudicaule

Ook wel bekend onder de naam Ijslandse klaproos bloeit deze soort in verschillende kleuren, wit, geel, oranje en roze. De bloeitijd van de 40 centimeter hoge plant is in mei en juni.

unieketuinen.nl