de japanse esdoorn

Japanse esdoorn, de blikvanger in je tuin

De Japanse Esdoorn ofwel Acer Palmatum vind ik de mooiste esdoorn soort. Vanaf het moment dat ik een tuin hebt, staan er bij mij 1 of meerdere op een prominente plek. Het blad is het meest kenmerkende aan de Acer Palmatum. In de herfst verkleurt dit, afhankelijk van de soort in geel, oranje, dieprood, knalrood en alle schakeringen ertussen. Ook vanaf de lente is het kleur van het blad aantrekkelijk en verkleurend van of in rood en groen, afhankelijk van de soort. In de winter verliest de esdoorn zijn blad.

Japanse esdoorn boom

Acer palmatum is een kleine boom of grote struik met een dicht bladerdak. Zoals de naam zegt zijn deze esdoorns afkomstig uit Japan en Zuid Korea. De boom of meerstammige struik groeit langzaam. Uiteindelijk onder de juiste omstandigheden en voldoende ruimt zou de boom 10 meter hoog kunnen worden. Echter veel variëteiten zullen een stuk lager blijven. De Acer palmatum is ook in Bonsai vorm te kweken. De bladeren van de Acer Palmatum zijn dubbel gezaagd en vijf- tot negenlobbig. In de herfst krijgen ze prachtige kleuren, van rood tot roodpaars. Van sommige soorten heeft het blad het hele jaar een paarsrode kleur, deze worden in het najaar dan felrood. Lees in het artikel Acer Palmatum, de 10 mooiste soorten meer over de soorten japanse esdoorns die zeker de moeite waard zijn te bekijken.

Acer Palmatum

Acer Palmatum

De Acer Palmatum houdt van een vochthoudende maar doorlatende grondsoort, liefst een humusrijke en licht zure bodem. Ze staan graag op een halfbeschaduwde plek, zeker de rode soorten. Bij de rode japanse esdoorns heb je in de volle zon kans op verbrande bladeren. De bladrand wordt dan bruin en verschrompelt. In de japanse tuin hoort natuurlijk een japanse esdoorn. Lees voor meer informatie over een japanse tuin het artikel De Japanse tuin, van ontwerp tot beplanting.

Acer Japonicum

Hoewel je anders zou denken is de Acer Japonicum geen Japanse Esdoorn. Het is wel een esdoorn afkomstig uit Japan, maar valt niet onder de soort Acer Palmatum volgens Wikipedia. Het lijkt wel heel veel op een Japanse Esdoorn en de omstandigheden, groeivorm en bladontwikkeling is hetzelfde.

Japanse esdoorn verzorging

Als een esdoorn op de juiste plek staat en in de juiste omstandigheden heeft deze weinig verzorging nodig. Zorg dat ze voldoende voeding tot hun beschikking hebben, door de juiste grondsoort. Indien nodig kun je de Japanse esdoorn snoeien.

Japanse Esdoorn snoeien

Een Japanse Esdoorn hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Verwijder in het voorjaar, net voordat hij uitloopt de dode takken, door in het dode deel te snoeien. Laat een klein stukje van het dode gedeelte aan de tak zitten om bloeden te voorkomen. De esdoorn is een bloedende soort. Dat betekent dat hij vanaf de winter al een sapstroom aanmaakt. Dit doet de boom om het jonge blad van voldoende voedingsstoffen te kunnen voorzien als deze gaan groeien. Snoei je in deze periode, dan zal het sap uit deze sapstroom op de plek waar je snoeit naar buiten komen. Dit noem je bloeden. Ga dus pas snoeien wanneer de boom of heester klaar is met het aanmaken van het blad. Het is verstandig om tot begin juli te wachten. De sapstroom is dan nog wel aanwezig maar met veel minder druk.

Je kunt de Japanse Esdoorn van begin juli tot eind augustus snoeien. Let erbij het snoeien op dat je niet meer dan 20% van de plant wegsnoeit. Je snoeit door enkele takken geheel weg te nemen. Knip dan iets boven een jong takje wat naar buiten uitsteekt. Je houdt dan een mooie vorm.

Japanse esdoorn voeding

Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem, dit kun je doen door tuinturf door de bodem te vermengen. Je kunt ze tweemaal per jaar een handvol koemestkorrels geven, dit is meer dan voldoende. De Esdoorn heeft niet veel voeding nodig.

Japanse esdoorn in pot

Een esdoorn kan goed in een pot worden gehouden. Omdat de grond in een pot altijd sneller uitdroogt is het dan wel van belang om in droge perioden te zorgen voor voldoende water. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor de wortels van de boom of heester. Wanneer een plant in een pot staat is het wel van belang om zelf extra voeding bij te geven. Je kunt hiervoor mediterrane grond, rododendron grond of turfpotgrond gebruiken. Koemestkorrels kun je extra geven, tweemaal per jaar een handvol is voldoende. Zorg ook bij een pot voor goede afwatering, zodat het water niet in de pot blijft staan.

Japanse Esdoorn stekken

Japanse Esdoorn stekken

Stekken kun je maken van de afgesnoeide takken. De stekken moet je bij voorkeur ‘s ochtends vroeg snoeien. Zorg dat er 2 ogen aanzitten, verwijder het blad en stop de stek in een mengsel van zand met turfmolm. Gebruik stekpoeder voor bevordering van wortelgroei, dit gaat tevens de ontwikkeling van schimmels tegen. Houdt de stekken goed vochtig. Je kunt Japanse esdoorns ook enten door het plaatsen van een ent op de onderstam van een gezaaide esdoorn.

Japanse Esdoorn verplaatsen

Het verplaatsen van een Japanse Esdoorn kunt u het beste doen, wanneer de plant nog geen blad heeft. Het najaar of het vroege voorjaar, wanneer het niet vriest is hier geschikt voor. Maak een zo groot mogelijk plantgat, vul dit met zachte turfgrond. Maak de grond goed vochtig en zet daar de Japanse esdoorn in. Duw de grond om de wortels stevig aan, zodat de plant goed rechtop blijft staan, ook bij wind en goed kan wortelen. Houd het hele eerste jaar in de gaten of de plant voldoende vocht krijgt en geeft anders extra water bij.

Japanse Esdoorn Bonsai

Japanse Esdoorn BonsaiAcer Palmatum heeft geschikte soorten om tot bonsai te snoeien. Neem enkele stekken van de boom waar je de Bonsai van wilt maken, en kies dan later degene die zich het mooist ontwikkelt. Zorg dat je de stek voldoende vocht geeft. Zoek vervolgens tips om je Bonsai de beste vorm te geven. Het is de bedoeling dat de vorm dezelfde is als de natuurlijke vorm, maar dan in miniatuurvorm. Verpot de bonsai regelmatig en snoei hierbij 20% van de wortels, de toppen van de nieuwe scheuten snoei je nadat zich 2 tot 4 complete bladeren hebben gevormd.

Ben je toch meer gecharmeerd van een ander soort esdoorn, lees dan meer informatie over De esdoorn in Alles wat je ooit wilde weten over de Esdoorn of bekijk de verschillende soorten japanse esdoorns in het artikel Acer Palmatum, de 10 mooiste soorten.

 

unieketuinen.nl