Hibiscus, alles over snoeien, stekken & verplaatsen

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Hibiscus is bekend onder verschillende namen, tuinhibiscus, atheastruik, of de wetenschappelijke naam Hibiscus syriacus worden gebruikt. Hibiscus is familie van de Chinese roos, die kan als kamerplant worden gehouden. Chinese roos is bekend onder de wetenschappelijke naam Hibiscus Rosa Sinensis. Alleen de Hibiscus syriacus is de soort die winterhard genoeg is om in de Nederlandse tuin te plaatsen.

Hibiscus staat bekend om zijn overdaad aan grote paarse, blauwe,  roze of witte klokvormige bloemen. Het is mede door zijn prachtige lange bloei een aantrekkelijk plant voor bijen, hommels en vlinders. Check deze artikelen voor meer planten die bijen of vlinders aantrekken.

Hibiscus

Van oorsprong komt de hibiscus voor in het gebied rondom de middellandse zee. Het is een bladverliezende struik of kleine boom die 2 tot 3 meter hoog kan worden. De bloemen verschijnen in de maanden juli, augustus, september en afhankelijk van het weer nog in oktober. Er zijn soorten met enkele bloemen en dubbele bloemen, waarbij de soorten met enkele bloemen het meest winterhard zijn. Hibiscus staat graag op een zonnige beschutte plek in je tuin, liefst in de ochtendzon. Bij te felle middagzon heb je kans dat de bloemen wat slap gaan hangen en snel afvallen. De plant zal minder snel groeien in de felle zon.

Hibiscusstruik

Wanneer je deze sierheester niet snoeit, zal hij in een vaasvorm zijn takken op een natuurlijke manier ontwikkelen. Wanneer de hibiscus is geënt op een onderstam blijft hij vaak wat lager. De struik kan tot 3 meter hoog worden, als hij op een plek staat waar hij zich prettig voelt.

Hibiscus boom

Hibiscus worden gekweekt in struikvorm en als kleine boom op stam. Vanwege de hoeveelheid aan bloemen is dit een uitermate geschikte soort om in je border te planten als solitair. De boom en struik komt vaak wat later op gang met het aanmaken van blad en bloem. Maar je kunt er daarentegen lang van genieten in de nazomer.

Soorten Hibiscus

Soorten Hibiscus

Er bestaan 200 tot 220 soorten hibiscus, waarvan de Chinese roos er een is. De soorten bloemen die je aantreft in deze sierheester verschillen van kleinere vormen, grote bloemen, gevulde bloemen, wat kreukelige bloemen. De kleuren lopen uiteen van spierwit, tot verschillende kleuren blauw, paars, roze en zalm.

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus is de enige winterharde soort die je in je tuin kunt planten. Als je de mogelijkheid hebt om planten vorstvrij te laten overwinteren zijn er meerdere opties. Hibiscus syriacus is in verschillende variëteiten en kleuren te verkrijgen.

Hibiscus syriacus ‘Oiseau blue’

Een bekende soort met de meest blauwe bloemen. Vanaf begin augustus verschijnen de bloemen aan de struik. Overdag gaan de bloemen open en in de nacht sluiten ze zich. Het is een goedgevormde struik die tot ongeveer 175 centimeter hoog wordt.

Check hier een Hibiscus Syriacus ‘Oiseau bleu’, Altheastruik in een pot van 40-60 cm op de website van bol.

Hibiscus syriacus ‘Red Heart’

Deze soort wordt zowel als struik als boom gekweekt. De bloemen zijn klokvormig wit met een opvallend rood hart. De boomvorm kan een hoogte bereiken van 5 meter. De struik zal ongeveer 3 meter hoog worden.

Hibiscus syriacus ‘Red Heart’ kopen? Check dit mooie exemplaar op bol.

Hibiscus syriacus ‘Duc de Brabant’

Een soort met dubbele gevulde purperroze bloemen. De roze bloemen verschijnen in augustus aan de struik en bloeien door tot in oktober. De hoogte van deze struik zal op volwassen leeftijd ongeveer 2 meter zijn.

Check deze prachtige plant hier op bol.

Hibiscus sinosyriacus

Een matig winterharde soort met enkele bloemen. Deze bloeit net als de syriacus soorten laat in het seizoen. Lila, paars, wit en roze varianten worden gekweekt.

Chinese roos

Bijzondere plant: Chinese roos

De Chinese roos, hibiscus rosa sinensis is een bijzondere en bekende soort. De van oorsprong uit China komende struik is wintergroen, maar niet winterhard. Hij is familie van de tuinhibiscus. Wanneer je voldoende plek hebt om de forse struik te laten overwinteren, de beste overwinteringstemperatuur ligt tussen de 12 en 15 graden, kun je in de zomer wel genieten van je Chinese roos buiten. Echter hij reageert niet altijd goed op verplaatsing. Het is dus niet echt een aanrader. Het beste kun je deze plant houden als kamerplant. De plant houdt wel van voldoende aandacht en bemesting.

Een Chinese roos is er in de kleuren wit, oranje, geel, rood, paars en roze. Hele vrolijke kleurtjes dus. Het blad van de Chinese roos is spitsvormig en glimmend groen.

Chinese roos op stam

Wil je een Chinese roos op stam, dan snoei je simpelweg de takken aan de onderkant van de stam weg. Net zolang totdat de roos de vorm en hoogte heeft bereikt die jij graag wilt.

Is de Chinese roos winterhard?

Een Chinese roos is zeker niet winterhard. Hij heeft minstens een temperatuur van 12 tot 15 graden nodig om te overwinteren. Daarom is het beter om hem als kamerplant te houden. Wil je hem in de zomer toch op je balkon of in je tuin zetten, zorg dan dat hij beschut staat uit de wind. Hij houdt namelijk niet van regenachtige of winderige omstandigheden.

Chinese roos snoeien

Een Hibiscus Rosa Sinensis kun je goed snoeien in de vorm die je wilt. Het is geen probleem wanneer je er fors de snoeischaar inzet.

Wanneer snoei je de Chinese roos

De Chinese roos kun je het beste snoeien in februari. De plant zal dan vanaf onderaan nieuwe scheuten en takken gaan aanmaken.

Hibiscus snoeien

Feitelijk heeft de hibiscus geen snoei nodig, hij heeft namelijk van nature een mooie vorm. In het eerste jaar kun je in het voorjaar de takken allemaal 50% terugsnoeien om de groei en bloei te stimuleren. Daarnaast kun je vorm snoei toepassen. Snoei de sierheester in maart. Dode en beschadigde takken kun je op elk moment wegsnoeien. De hibiscus bloeit op het eenjarige hout. Wil je de struik verjongen snoei dan het ene jaar een deel van de takken weg en het jaar erop de rest. Zo voorkom je dat je een jaar zonder bloei zit.

Hibiscus stekken

De hibiscus zaait zich heel makkelijk zelf uit. Uit de knoppen rondom de wortels van de struik vormen zich nieuwe scheuten. Deze scheut kun je schuin afsnijden met een scherp mes of een scherpe snoeischaar. Zet de stek met 1 oog boven de grond in een mengel van turfmolm of goede potgrond. Je kunt eventueel stekpoeder gebruiken. Houd de stek vochtig en zet hem de eerste weken op een schaduwrijke plaats. Wanneer de stek aangeslagen is, kun je hem uitplanten in een pot of in de volle grond.

Hibiscus verplaatsen

Wil je je hibiscus verplaatsen dan kun je dat het beste in het vroege voorjaar doen, in maart. Snoei de struik flink terug en steek de hibiscus ruim rondom de wortels uit. Plant hem op de juiste plek met toevoeging van voedselrijke grond. Geef hem goed water. De plant zal zich snel herstellen en nieuwe takken gaan aanmaken.

unieketuinen.nl