Groenblijvende planten, de 17 mooiste voor in je tuin

Groenblijvende planten, de 17 mooiste voor in je tuin

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

In een goed tuinontwerp bestaat de beplanting voor ongeveer 30% uit groenblijvende planten, het groene skelet van je tuin. Natuurlijk is dit naar eigen wensen aan te passen. In dit artikel geef ik je voorbeelden van wintergroene planten zoals bomen, struiken, hagen, klimplanten en bodembedekkers, die je kunt planten in je tuin.

Wintergroene bomen

Op een uitzondering na zijn naaldbomen groenblijvende planten gedurende het gehele jaar. In het artikel Waarom zijn bomen zo belangrijk? noemde ik al een aantal wintergroene bomen. Naast de Photinia Fraseri ‘Red Robin’, Prunus Caucasia, Quercus Ilex en Eleagnus Ebbigei zal ik je meenemen in nog een aantal opties die de moeite waard zijn.

Osmanthus Burkwoodii

Osmanthus Burkwoodii

De Nederlandse naam van deze wintergroene boom is schijnhulst. Deze boom wordt ongeveer 2 tot 3 meter hoog, en is op verschillende manieren te kweken en te snoeien. Je kunt de meerstammige variant in je tuin zetten, maar ook op stam of als haag is een mogelijkheid. Het is een goede drachtboom voor bijen.  Osmanthus bloeit met witte bloemen in april en mei. De bloemen geven een aangename geur. Qua standplaats is deze makkelijke tuinplant niet veeleisend. Je kunt deze aanschaffen via bol.com.

Magnolia grandiflora Gallisoniensis

Deze magnolia krijgt heerlijk geurende bloemen die op witte tulpen lijken. Het kan jaren duren voordat ze verschijnen, maar als ze bloeien verschijnen er enorme bloemen aan de boom. Hoe beter en zonniger de zomer hoe meer bloemen er zullen groeien. De bloeitijd loopt van juni tot en met september. De boom kan tot zo’n 8 meter hoog worden, echter groeit maar langzaam. De magnolia heeft weinig onderhoud nodig en is geen moeilijke boom. Alleen wanneer hij gerooid wordt, is het goed om voorzichtig om te gaan met de wortels, geef de boom een groot plant gat en vul dit bij met nieuwe aanplantgrond. Vervolgens is het belangrijk om 2 keer per week flink water te geven.

Liguster

Liguster is ook op meerdere manieren te gebruiken, het meest als groenblijvende boom of Ligusterhaag. Vanwege zijn dichte groei zijn deze wintergroene bomen hier zeer geschikt voor. In juni en juli bloeit deze wit, gevolgd door zwarte besjes. Er zijn verschillende liguster soorten. De wintergroene liguster is de Ligustrum ‘Atrovirens’. Dit is een volle dichte plant en wordt om deze eigenschap daarom ook veel gebruikt als haag. De gewone liguster, Ligustrum vulgare, die is goed winterhard en heeft ovale diepgroene bladeren. Deze plant is enorm in trek bij vogels, die afkomen op de verleidelijke geur van de bloesems. De Haagliguster, Ligustrum ovafolium, is een zeer sterke versie van de liguster. Ook de bonte liguster, Ligustrum ovafolium ‘Aureum’ is een sterke plant met een tweekleurig blad. Beide ligusters zijn net als de gewone aantrekkelijk voor vogels. Online te bestellen op bol.com.

Taxus

Taxus

Met het verschijnen van de buxus rups worden de lage bekende haagjes veel vervangen door de liguster, maar ook deze taxus heeft gewonnen aan populariteit. Als je Taxus laat groeien, groeit hij langzaam door naar hoogten van 2,5 tot 20 meter, een prachtige wintergroene boom dus. Deze conifeerachtige is herkenbaar aan zijn groene naalden en rode besjes. Taxus is een giftige plant, wanneer je er van eet, kun je hieraan sterven. Het bijzondere aan bepaalde taxussoorten is dat er een grondstof voor een medicijn bij de bestrijding van kanker wordt gewonnen. Hiervoor wordt snoeiafval ingezameld, dus kijk of je in de buurt ergens je afval voor dit goede doel kunt brengen.

Ilex

In Nederland is deze wintergroene boom bekend als Hulst. Er zijn zo’n 400 soorten, blad houdende en bladverliezende soorten. De vrucht is een kleine, meestal rode bes. Voor mensen zijn de bessen giftig, maar vogels zijn er dol op. De Ilex Crenata soort lijkt erg veel op buxus, deze kan zo’n 3,5 meter hoog worden. De Ilex ‘Nellie R Stevens’ is een boomsoort die in oktober en november zeer veel oranje besjes geeft. In het voorjaar bloeit de boom met witte niet opvallende bloempjes. De boom wordt zo’n 5 meter hoog.

Groenblijvende planten Heesters

Een heester is een verhoutende plant die in of dichtbij de grond vertakt, in tegenstelling tot een boom, hebben ze dus geen echte stam.

Rhododendron

Er zijn zo’n 600 tot 1000 soorten Rhododendrons. De Azalea is een soort die ondergebracht is onder de Rhododendrons. Het grootste verschil tussen de Azalea en Rhododendron is dat de Azalea’s bijna allemaal hun blad verliezen. De Rhododendron hoort bij de wintergroene planten. Er zijn 4 soorten Rododendrons te onderscheiden, de grootbladige Rhododendrons, klein bladige Rhododendron, Japanse Azalea en bladverliezende Azalea. Deze heester bloeit in allerlei kleuren, blauw, geel, paars, rood, roze en wit.

Choisya Ternata

Choisya Ternata is een wintergroene heester met witte bloemen van mei tot augustus. De bloemen verspreiden een heerlijke geur. Het is een langzame groeier die uiteindelijk maximaal 2 meter hoog wordt. Je kunt deze heester goed in model snoeien. Ook voor potten of grote plantenbakken is dit een geschikte soort. Het zijn prachtige groenblijvende planten die je tuin ook in de winter mooi aankleden.

Ceanothus

De Amerikaanse sering bloeit opvallend met blauwe bloemen in mei en juni. Het is een goed winterharde plant, die ongeveer 1,6 tot 2 meter hoog wordt. Je kunt ook kiezen voor een lagere soort. De Ceanothus thrysiflorus var. Repens groeit meer in horizontale richting. Hij wordt 50-80 centimeter hoog en tot 2,5 meter breed. De plant vraagt wel enige beschutting tegen de wind en een plekje in de zon stelt hij op prijs.

Haag, wintergroene planten

Na al verschillende soorten bij de bomen te hebben beschreven, wil ik er als haag nog 2 wintergroene soorten aan toevoegen.

Pyracantha

Vuurdoorn is eigenlijk geen klimplant of haagplant, maar is een goed te leiden groenblijvende plant. Pyracantha is vooral bekend om de besjes, rood, oranje en gele versies. De besjes verschijnen van het einde van de zomer tot aan het begin van de winter. De vuurdoorn kan 2 tot 3 meter hoog worden. Als je de vuurdoorn niet kan leiden, kun je hem alsnog wel tot haag snoeien, de haag is wel wat breder van een gebruikelijke haag. De vuurdoorn bevat stekels en daardoor vorm je wel een haag, waar geen indringer doorheen wil.

Fargesia

Ik vind Bamboe een geweldige plant. Hij is makkelijk in onderhoud, hoort bij de groenblijvende planten en kan heel wat hebben. Hij is weinig eisend aan grondsoort of standplaats en ook goed te snoeien. Fargesia is een niet woekerende bamboesoort. Je kunt hem prima in de vorm en of hoogte snoeien die je wilt, als lage haag, of wat hogere afscheiding. Er zijn verschillende soorten te verkrijgen die tussen de 1,25 en 4 meter hoog worden. De Fargesia jiuzhaigou ‘Deep Purple’ is een mooie wintergroene plant met dieppaarse/ zwarte stengels en groen blad. Fargesia Rufa is een soort met sierlijke, soms doorhangende takken, daar maak je een bredere haag mee. Een mooie opgaande bamboe soort met gele stam en groen blad is de Fargesia Nitida. Je kunt ze makkelijk online bestellen.

Groenblijvende Klimplant

Met klimplanten kun je extra groen in je tuin aanbrengen, het is een mooie manier om lelijke muren of afscheidingen te verfraaien. Er bestaan hechtende klimplanten en niet hechtende klimplanten. Deze laatste groep zul je zelf moeten leiden door leidraden, klimrekken of eventueel een pergola. Met deze groenblijvende planten verberg je dus ook in de winter die lelijke afvalbakken.

Hedera

Deze is waarschijnlijk wel bekend, maar wist je ook dat er ook veel verschillende kleuren zijn. Je hebt Hedera met donkergroen blad, lichtgroen, blauwgroen, groen met een witte rand, groen met geel. Hedera is een plant die zich hecht aan oppervlakten met kleine hechtwortels. De kleine bloemen verschijnen in 3 tot 5 centimeter grote schermen en zijn erg rijk aan nectar. Daarmee zijn ze een belangrijke bron van voedsel voor bijen en insecten. De vruchten die in het najaar aan de plant komen zijn giftig voor mensen, maar wel weer een voedselbron voor vogels in het najaar. De verschillende soorten Hedera kunnen van 3 meter tot wel 25 meter hoog worden als ze iets hebben om zich aan te hechten. Ook kunnen bepaalde soorten Hedera als bodembedekker worden gebruikt.

Akebia quinata

Akebia quinata

Akebia Quinata is bekend onder de naam schijnaugurk. Het is een vroegbloeiende half wintergroene klimplant. De bloei valt in de periode april-mei en is roze/paars/purper van kleur. Hij bloeit op óud hout’, houdt hier rekening mee bij het snoeien. Qua standplaats houdt de Akebia van zon. Het is een plant die zich ergens omheen slingert en daarom dus goed te leiden is. Akebia is niet veeleisend in grondsoort.

Jasminum Nudiflorum

De naam doet al vermoeden dat het een mooie winterverschijning is, namelijk winterjasmijn. Het is een veel toegepaste gevelplant, die je zelf zult moeten opbinden. De heester is niet wintergroen qua blad, maar bloeit met gele bloemen in de periode van december tot en met februari. Vandaar dat hij toch een plekje krijgt in dit lijstje. De hoogte van de plant is maximaal 3 meter. Je kunt losse takken van de plant snoeien, die in huis in bloei kunnen worden getrokken. De bloemen blijven dan erg lang nog mooi.

Trachelospermum Jasminoides

De Toscaanse of sterjasmijn is vanwege de geur en wintergroene blad een populaire plant. De Trachelospermum Jasminoides bloeit in de periode mei tot september met talloze witte bloemetjes die heerlijk geuren. Omdat er bij -10 kans is op bevriezing van deze plant, is het verstandig om de plant op een goed beschutte plek te zetten op een zonnige plek. Het is een slingerende plant, die goed te leiden is. De hoogte die hij kan bereiken is tussen de 2,5 en 4 meter. Trachelospermum ‘Star of Toscane’ is een variëteit die beter tegen de vorst kan en bloeit met gele stervormige bloemen.

Groenblijvende Bodembedekker

Een wintergroene bodembedekker in je tuin is een goede manier om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Op plaatsen waar een plant groeit, zal namelijk geen onkruid groeien. Daarnaast verbetert een bodembedekker de structuur en het bodemleven en voorkomt het uitdroging.

Liriope muscari

Leliegras is een bloeiende grasachtige soort. Er bestaan wit en paarsbloeiende variëteiten, die bloeien in de periode september en oktober. De hoogte van de plant is ongeveer 25 centimeter.  Liriope stelt weinig eisen aan grondsoort en standplaats.

Pachysandra Terminalis

Deze wintergroene bodembedekker heeft een glimmend groen blad. Deze bodembedekker staat graag in de schaduw. In de zon kan ook, maar dan verkleurt het blad wat gelig. In maart en april bloeien er onopvallende kleine witte bloemen. Een mooie variëteit is Pachysandra terminalis ‘Variegata’. Deze soort heeft een bont blad met groen en een witte rand. Indien je denkt dat het nodig is om de plant water te geven, doe dit dan in de ochtend, zodat de plant droog de nacht in gaat. Dit is om te voorkomen dat er schimmels de plant aantasten

Epimedium Grandiflorum

Epimedium Grandiflorum

Elfenbloem is een mooie groenblijvende bodembedekker met kleine, maar hele mooie bloemen. Er zijn elfenbloemen in verschillende kleuren verkrijgbaar. De bloei van de roze, paarse, witte en gele elfenbloemen valt over het algemeen in het voorjaar. Niet alleen de bloem, maar het hartvormige blad met bruinrode rand is decoratief als bodembedekker in je (schaduwrijke) tuin. Epimedium Grandiflorum houdt van schaduw, dus plant hem in de schaduwborder of onder grotere heesters of bomen, waardoor schaduw gecreëerd wordt.

Groenblijvende planten met witte bloemen

Ben je specifiek op zoek naar groenblijvende planten met witte bloemen? Ik som de wintergroene bomen en planten met witte bloemen hieronder nog even voor je op.

Wintergroene boom

  • Schijnhulst
  • Magnolia
  • Liguster
  • Hulst

Groenblijvende Heesters met witte bloemen

  • Rhododendron
  • Choisya Ternata

Wintergroene klimplanten

  • Toscaanse of sterjasmijn

Groenblijvende bodembedekker met witte bloemen

  • Leliegras
  • Pachysandra Terminalis
  • Elfenbloem
unieketuinen.nl