Chrysant

Chrysanten zijn super veelzijdige bloemen. Ze staan prachtig in je huis als kamerplant, op je terras als potplant, in de vaas als snijbloem of in de tuin als kleurige tuinplant. Chrysanten zijn er in alle kleuren van de regenboog, behalve blauw, dus er is altijd wel een kleurtje te vinden dat bij jouw tuin of interieur past.

Toont alle 8 resultaten

Chrysant bloem

De chrysant bloem is er in vele soorten. Je hebt chrysanten met grote bloemen, kleine bloemen, met een sprieterige bol of een geplozen bol, de santini chrysant met zijn bijzondere boeiwijze en een klassieke troschrysant.

De santini chrysant is een speelse, kleurrijke en vrolijke chrysant met een heel apart karakter. Hij is herkenbaar als chrysant en toch vernieuwend met zijn vele kleine bloemetjes. Deze variant doet het ook goed in boeketten.

De bloem van de chrysant is verkrijgbaar in ontzettend veel kleurvariaties. In de lente en zomer zie je veel gele, roze, lila en limegroene chrysanten. In de herfst zijn herfstbruine en warmrode tinten verkrijgbaar. En in de winter kun je witte en dieproze chrysanten kopen.

De grote van de bloem van de chrysant varieert van één tot 14 centimeter. De bloem bestaat uit buisvormige bloemetjes in het hart met daaromheen platte bloemblaadjes.

Op zoek naar een mooie chrysant om jouw tuin mee op te vrolijke?

Chrysanten afknippen

Om zo lang mogelijk van je chrysant te genieten adviseren we om de uitgebloeide bloemen af te knippen. Door het afknippen stimuleer je de aanmaak van nieuwe knoppen en geniet je langer van je chrysant.

Chrysanten snijbloemen

De chrysant is één van de meest gebruikte snijbloemen ter wereld. Door de vele varianten in bloemvorm en kleur is deze bloem voor praktisch alle boeketten geschikt. Van klassieke tot moderne boeketten. De bloem is het hele jaar als snijbloem verkrijgbaar.

Chrysant magnum

De chrysant magnum wil ik nog even apart noemen. Dit is een chrysant met prachtige grote bloemen. Deze variant heeft een grote opvallende witte bloem met een prachtig gevuld frisgroen hart. De Magnum is supersterk en de bloemen kennen praktisch geen rui.

Wilde chrysant

De wilde chrysant is een hele makkelijke groeier. De kleur van deze variant is warmgeel en de bloemen zijn enkel en/of dubbel. De wilde chrysant heeft een fijn blad en een overvloed aan bloemen. De hoogte van deze soort is 80 cm. Je kunt hem dus ook prima als snijbloem gebruiken.

Chrysanten stekken

Je kunt chrysanten vermeerderen door deling, scheuren of door ze te stekken. Knip in het voorjaar topstekken van niet bloeiende, al iets verhouten stengeldelen. Snijdt je stek schuin af en haal de bladeren aan de onderkant eraf. Steek je stek in stekgrond. Heb je nog wat stekpoeder liggen? Gebruik dit, het bevordert de wortelvorming van je stek. De eerste dagen zijn de stekjes erg fragiel, benevel ze voorzichtig of scherm de stekjes af met een doek om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zet je stekjes op een lichte en vorstvrije plek.

Na 14 dagen hebben zich wortels gevormd en kun je je stekjes gaan oppotten. Gebruik hiervoor goed doorlatende grond met wat klei of leem erdoor. Zet je plantjes op een lichte plek en laat ze lekker groeien. Je kunt jonge planten een paar keer toppen om ervoor te zorgen dat je een mooie volle chrysant krijgt. De chrysant zal pas gaan bloeien als hij enkele weken minder dan 12 uur daglicht heeft. Als hij bloeit, kun je hem buiten planten of in een pot op je terras zetten.

Chrysanten winterhard

Niet alle chrysanten zijn winterhard. Potchrysanten zijn niet winterhard, maar de tuinchrysanten en herfstchrysanten zijn altijd winterhard.

Om ervoor te zorgen dat jouw chrysant goed winterhard is, adviseren we:

  • Plant de chrysant in mei buiten. Dan heeft je plant genoeg tijd om goed te wortelen en straks de winter te overleven.
  • Kies een beschutte en droge plaats uit.
  • Knip de uitgebloeide bloemen niet uit je plant. Deze beschermen de plant tegen kou.
  • Bedek het onderste gedeelte met een laagje bladeren of bijvoorbeeld een struik.

Is je plant goed de winter doorgekomen? Knip in het vroege voorjaar de plantstengels af tot een handbreedte boven de grond. Dit geeft de chrysant genoeg energie voor het warme seizoen.

Chrysanten planten

De plantmaand van de chrysant is mei. Kies een droge en beschutte plek uit voor je plant en zorg ervoor dat hij veel water krijgt. Voor een mooie bloei heeft deze plant veel water nodig en het liefst direct in de kluit. Ook als het regent mag je de chrysant water blijven geven, de dichte bladeren en bloemen zorgen ervoor dat het regenwater niet altijd de kluit bereikt.

Chrysant betekenis

Chrysanten zijn over de hele wereld geliefd. De chrysant staat symbool voor geluk, trouw, eerlijkheid en vriendschap. De symbolische betekenis van deze bloem is overal ter wereld anders.

Zo staat de bloem in Nederland symbool voor de herfstmaanden. Ben je jarig in de herfst? Dan krijg je vast vaak een chrysantenboeket cadeau. Het is ook gebruikelijk om stellen die 12 jaar getrouwd zijn een chrysant cadeau te geven.

In heel Azië daarentegen wordt de bloem vereerd. Hij staat daar symbool voor geluk en gezondheid. En in Japan is het het symbool van de zon en het licht, maar dan uiteraard wel de gele bloem. De chrysant is hier uitgeroepen tot nationaal symbool. In China staat de chrysant, naast geluk, ook symbool voor nobelheid en duurzaamheid. Frankrijk en Duitsland symboliseren de witte chrysant met de waarheid.

Eetbare chrysant

Ja, je kan hem eten! Ik zou nou niet direct de snijbloem uit je vaas pakken er erop gaan kauwen, maar er zijn eetbare varianten van de chrysant. De gekroonde ganzenbloem bijvoorbeeld is een chrysant variant die je prima kunt eten.

Je kan deze plant zelf zaaien vanaf eind maart tot half augustus. Na een paar weken kun je hem al oogsten als grote kiemplant. Door grote kiemplanten alvast te oogsten krijgen de overige plantjes meer ruimte om te groeien. Bij de oudere planten kun je de toppen van de plant oogsten met blad, zonder de bloemknop.

De toppen kun je bijvoorbeeld gebruiken in een wokmix met andere bladgroenten. De eetbare chrysant heeft een sterke smaak, dus gebruik er niet teveel van. Ik heb het zelf nooit op, maar ik gok dat het een beetje als koriander is, je houdt ervan of je vindt het helemaal niks.

Smakelijk eten.

Categorie

Filter op prijs

unieketuinen.nl