campanula

Campanula, onbetwiste ster onder de borderplanten

Campanula is een makkelijke, rijkbloeiende plantensoort die vele variëteiten en toepassingen kent, zelfs binnenshuis. Ben je  op zoek bent naar een laagblijvende soort van slechts 10 centimeter of juist die hele hoge soort van bijna anderhalve meter hoogte? Er is altijd wel een variëteit die bij jou past. De soort is over het algemeen niet veeleisend, makkelijk te onderhouden en goed winterhard. Naast de blauw/paarse kleuren van de soorten die we hieronder hebben beschreven, is Campanula meestal ook in het wit verkrijgbaar.

Klokjesbloem

Klokjesbloem

Campanula wordt ook wel klokjesbloem genoemd, omdat de bloemen van diverse soorten op kleine klokjes lijken.

Campanula portenschlagiana

Ben je op zoek naar een relatief lage en zeer winterharde klokjesbloem? Dan is de snelgroeiende Portenschlagiana een hele geschikte soort. Deze breed spreidende soort wordt ook wel aangeboden onder de naam Campanula Muralis. Portenschlagiana heeft blauw-paarse, wijd openstaande klokjes van ongeveer 2 centimeter groot en bloeit van juni tot september.
Campanula portenschlagiana kan tot 15 centimeter hoog worden. Je kan hem in groepen, als bodembedekker, maar ook in potten, kuipen of plantenbakken plaatsen.

Per vierkante meter adviseren we 8 tot 11 stuks te planten. Hij gedijt het beste in een plekje in de zon of half schaduw in normale tuingrond. De plant is wel winterhard maar niet groenblijvend.

Campanula poscharskyana

Ook de Campanula poscharskyana is met een hoogte van 15 tot 25 centimeter een laagblijvende en snelgroeiende soort. Deze breed spreidende plant wil graag een zonnige standplaats maar kan eventueel ook in de halfschaduw in normale tuingrond worden aangeplant.

Deze klokjesbloem bloeit rijkelijk met kleine, blauwe stervormige bloemetjes van juni tot en met augustus. De plant is zeer winterhard, niet groenblijvend maar behoudt ’s winters toch lang haar groene blad. Per vierkante meter adviseren we 8 tot 11 stuks te planten. Aanplanten kan in groepen in de border of in de rotstuin. Laat Poscharskyana eens over een tuinmuurtje hangen, dat staat echt prachtig!

In het voorjaar kun je de plant delen en opnieuw aanplanten.

Bekijk hier mooie en betaalbare varianten op de website van bol.com.

Campanula persicifolia

De Campanula persicifolia oftewel perzikbladig klokje is een klokjesbloem die een hoogte van ongeveer 80 centimeter bereikt. De opgaande soort is in een witte variant (Alba) en een blauw/paarse variant (Coerulea) verkrijgbaar. Deze borderplant is tevreden met elke tuingrond en je kan hem zowel in de zon als halfschaduw aanplanten. Per vierkante meter adviseren we 8 tot 11 stuks te planten.

Van juni tot en met augustus beloont de plant je met haar prachtige, grote klokjesbloemen. Je kan deze klokjesbloem prima als snijbloem gebruiken.

De soort is zeer winterhard en sterft in de winter af. Vlak voordat de plant in het voorjaar weer uitloopt, kan je het oude loof afknippen.

Op zoek naar deze variant? Bekijk hier het aanbod op bol.com.

Campanula addenda

Deze laagblijvende en rijkbloeiende variëteit is ontstaan uit een selectie van de Campanula portenschlagiana en de Campanula poscharskyana.

Behalve als bodembedekker en kuipplant is deze soort ook als kamerplant geschikt.
De hoogte is 10 tot 20 centimeter en de plant bloeit in mei, juni en september. In tegenstelling tot andere campanulasoorten is deze soort behalve goed winterhard ook wintergroen. Wanneer je hem buiten aanplant wil deze soort een plekje in de zon of halfschaduw en normale, vochtige tuingrond.

Er zijn twee varianten verkrijgbaar, Campanula addenda Ambella en Adansa Campanula addenda. Ambella groeit bolvormig en compact met sierlijke belletjes in paars, blauw of wit.
Adansa groeit neergaand met uitwaaierden uitlopers en doet het goed in (hang-)potten, borders en over de rand van een muurtje. Verkrijgbaar in de kleuren wit, blauw, paars en lila/roze.

Campanula carpatica, karpatenklokje

Het karpatenklokje is vernoemd naar de plek waar het van origine vandaan komt, het Europese berggebied de Karpaten. Deze soort werd in Engeland bekroond met de Merit Award of Garden, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de waardevolste tuinplanten. En niet voor niets! Wat deze soort bijzonder maakt ten opzichte van andere variëteiten is de vorming van mooie kussens.

Campanula carpatica wordt ongeveer 25 centimeter hoog en wenst een standplaats in de zon of halfschaduw. Ze gedijt in elke goede tuingrond (niet te nat) en je kan hem in de border, rotstuin of in een plantenbak aanplanten. Houd rekening met 16 stuks per vierkante meter. De paars/blauwe klokjes bloemen die van juni tot en met augustus bloeien, wijzen naar boven en worden graag bezocht door vlinders, bijen, kevers en vliegen. De soort is goed winterhard.

Campanula glomerata, kluwenklokje

Dit kluwenklokje staat ook bekend als Campanula glomerata Superba vormt mooie, dichte pollen en bereikt een hoogte van 60 tot 80 centimeter. De soort bloeit van juli tot en met september met paars/blauwe, stervormige bloemetjes met een wit hart.

Net zoals de meeste Campanula soorten is een plek in de zon of halfschaduw wenselijk. Qua bodem is het een makkelijke soort, ze gedijt zelfs in tuinen rondom de zee. Campanula glomerata Superba kan je in groepen in je border planten. We adviseren 5 tot 7 stuks per vierkante meter aan te planten.

Deze soort is gemakkelijk te vermeerderen door de volwassen planten te delen.

Campanula lactiflora

Ook deze klokjesbloem kom je tegen met de toevoeging Superba. Het is een rijkbloeiende soort met kleine, lichtpaarse stervormige bloemen. De bloeiperiode is juni en juli. Met een maximale hoogte van ongeveer 140 centimeter kan deze soort het beste in groepen in het midden of achteraan in de border worden aangeplant.

Wanneer er geen andere steunplanten omheen staan, is het gebruik van een plantensteun (tijdens de bloeiperiode) aan te raden. Deze soort wenst een plaats in de zon of halfschaduw in goede, niet te natte tuingrond. We adviseren 5 tot 7 stuks per vierkante meter aan te planten.

Check hier het aanbod op de website van bol.

Campanula garganica

De kleinste variant is de Campanula garganica. De soort is breed spreidend en kan wel 50 centimeter breed worden. Campanula garganica bloeit uitbundig in juni tot en met augustus met vele kleine, stervormige blauwe bloemetjes in elke goede tuingrond. Het is een ideale plant voor de rotstuin. Geef deze soort een plekje in de zon of halfschaduw. Geadviseerd wordt om 16 stuks per vierkante meter aan te planten. De soort is goed winterhard en sterft ’s winters af. Knip vlak voordat de plant in het voorjaar uitloopt het oude loof af. Bekijk hier een mooie Garganica op bol.

campanula in pot

Campanula verzorging

Campanula is makkelijk te onderhouden. Hij groeit op elke grondsoort, maar heeft wel een voorkeur voor kalkhoudende grond. Je kunt de plant het beste een plekje in de zon of halfschaduw geven, dan wordt hij het mooist. De klokjesbloem bloeit van juni tot en met augustus.

Hij kan redelijk tegen droog weer, maar tijdens de bloeiperiode adviseren we de plant twee keer per week water te geven. Op die manier heb je het langst plezier van de mooie bloemen van de Campanula. De uitgebloeide bloemen mag je verwijderen, dan gaat er meer energie naar de bloemen die nog niet uitgebloeid zijn en het ziet er ook gewoon mooier uit.

Campanula snoeien

In principe hoeft Campanula niet gesnoeid te worden. Wil je dat toch doen, knip dan na de bloei de uitgebloeide stengels af. Soms volgt er in het najaar dan een tweede, iets bescheidenere bloei. Snoei Campanula nooit helemaal tot de grond af. De klokjesbloem moet bedekt de winter ingaan.

Campanula winterhard

Campanula is zeer winterhard en hoeft dan ook niet extra beschermd te worden. De klokjesbloem heeft in de winter voldoende bescherming door het eigen loof. Dit mag dan ook absoluut niet voor de winter worden weggehaald.

Campanula bodembedekker

Door de breed spreidende eigenschappen van de meeste lage soorten is het een bodembedekker bij uitstek, zowel in de rotstuin, de normale border maar ook in een plantenbak. Onder andere de Campanula poscharskyana is een perfecte bodembedekker.

unieketuinen.nl