balkonplanten

Balkonplanten, de perfecte planten voor op jouw balkon

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Heb jij een balkon? Ja? Geluksvogel! Je hoeft maar een paar stappen te zetten en dan kun je al genieten van de buitenlucht. Op een balkon mogen planten natuurlijk niet ontbreken: met groen creëer je in een handomdraai een gezellige sfeer. En of je balkon nu op het warmere zuiden of juist op het koelere noorden ligt, voor elke situatie zijn geschikte balkonplanten te vinden. Benieuwd welke planten het op jouw balkon goed zullen doen? Lees dan zeker even verder!

Bloembakken balkon

Bloembakken balkon

Balkonplanten fleuren je balkon op en een leuke bloembak helpt daar zeker aan mee. Bloembakken zijn er in vele verschillende maten en vormen en ook nog eens in een overvloed aan kleuren. Voor een rustige uitstraling kun je kiezen voor bloembakken in verschillende tinten van dezelfde kleur. Mag het wat speelser, dan kun je kiezen voor verschillende, bonte kleuren door elkaar.

Zeker op een kleiner balkon kan de vloer al snel vol raken, maar ook daar is een oplossing voor: speciale balkonbakken. Die kun je eenvoudig aan de reling van je balkon hangen. Vul ze op met opvallende bloemen en planten en jouw balkontuintje is een regelrechte blikvanger!

Gezellige en betaalbare bloembakken voor je balkon vind je hier op de website van bol.com.

Balkon planten

Met bloemen en balkonplanten in potten en bakken creëer je zelfs op het kleinste balkon je eigen stukje tuin. Er is heel veel mogelijk: van eenjarige zomerbloeiers tot vaste planten, van struiken tot kleine boompjes en van Hollandse geraniums tot een olijfplant. Geef ze wat potgrond, water en liefdevolle verzorging en je wordt beloond met een heerlijk geurig en kleurig tuintje.

planten volle zon balkon

Planten volle zon balkon

Hoewel de meeste planten wel van het zonnetje houden, kan urenlange zomerzon verschroeiend zijn. Heb je een balkon op het zuiden, dan zijn kuipplanten een goede keuze. Kuipplanten zijn van oorsprong tropische of subtropische planten. Ook in Nederland gedijen ze goed, als ze na de herfst maar wel verplaatst worden naar een vorstvrije plek.

Voorbeelden van kuipplanten zijn:

  • Oleander
  • Lantana
  • Bougainvillea
  • Citroenbomen
  • Sinaasappelbomen
  • Olijfbomen

Ook cactussen, vetplanten en geraniums doen het goed in een balkon op het zuiden. Vergeet niet, om de balkonplanten regelmatig water te geven. Aandachtspuntje hierbij: water in terracotta potten verdampt sneller dan in kunststof potten.

Planten voor balkon op het oosten

Met een balkon op het oosten genieten jouw planten van weersomstandigheden zonder extremen. Hierdoor is er veel mogelijk in potten en bakken, zoals:

In de wintermaanden kunnen balkonplanten wel wat beschutting gebruiken tegen de koude oostenwind.

Klimplant balkon

Klimplanten kunnen, uit zichzelf of soms met een beetje steun, een beschut hoekje voor wat privacy creëren op je balkon. Daarnaast geeft een muur bekleed met een bloeiende klimplant een hele andere uitstraling dan een kale muur. Goede klimmers die geschikt zijn voor het balkon zijn:

  • Klimhortensia: het duurt enige tijd voordat de hortensia een volledige muur bedekt, maar dan kun je genieten van donkergroene bladeren en mooie witte bloemen
  • Clematis: snelle klimmer in heel veel verschillende kleuren
  • Toscaanse jasmijn: geurt heerlijk in de zomer en blijft groen in de winter
  • Passiebloem: er bestaan meer dan 500 soorten, waarvan de winterharde Caerulea de bekendste is
  • Kamperfoelie: geurt heerlijk en bloeit tot in september

Windbestendige planten balkon

Heeft de wind vaak vrij spel op je balkon, dan is het belangrijk hier rekening mee te houden bij je plantenkeuze. Balkonplanten die goed tegen wind kunnen zijn:

  • Kattenkruid
  • Prachtriet
  • Lavendel
  • Steenraket
  • Kruisdistel
  • Sterrenlook
  • Meidoorn
  • Brachyglottis
  • Bloedooievaarsbek
  • Vedergras

Helmgras balkon

Helmgras is, net als de meeste andere siergrassen, in het najaar op zijn mooist. Dit siergras is schitterend te combineren met andere balkonplanten, maar heeft, op zichzelf staand, een rustgevende uitstraling. Helmgras heeft weinig onderhoud nodig, terwijl je het hele jaar door van zijn kleurstellingen kunt genieten. De winterharde plant houdt van een plaatsje in de halfschaduw.

Japanse esdoorn op balkon

De Japanse esdoorn groeit langzaam, waardoor je er lang van kunt genieten op je balkon. De bladeren kleuren het mooist, wanneer je de boom op een beschutte plaats met half schaduw neerzet. Het hele jaar door is het blad bruinrood, maar in het najaar verkleurt het naar dieprood. De boom is winterhard. Zorg ervoor, dat de kluit in de winter niet door en door nat wordt, want hierdoor kan de boom beschadigd raken.

Munt op balkon

Munt op balkon

Munt is een leuk plantje om op je balkon te hebben: het houdt vliegen en muggen op afstand én is lekker in een zomerse Mojito! Dit kruid houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en veel water. Groene munt is waarschijnlijk de bekendste soort, maar andere soorten zijn akkermunt, wollige munt en watermunt. Munt groeit heel snel en moet dus enigszins in bedwang gehouden worden.

Vlinderstruik op balkon

Een vlinderstruik is een opvallende verschijning. De bloemtrossen, met een lengte van 10 tot 30 cm, zijn dieppaars, lila, blauw, roze of wit van kleur. Deze kleuren en de geur die de trossen verspreiden, trekken honingbijen en vlinders aan. De struik bloeit vanaf de nazomer. Er zijn grote exemplaren verkrijgbaar, maar ook kleinere, die perfect geschikt zijn voor een zonnig plaatsje op een balkon.

Balkon bloemen

Wanneer je balkon echt te klein is voor planten vol met bloeiende bloemen, zijn bollen een geweldig alternatief. Bollen hebben niet veel wortelruimte nodig, waardoor ze prima groeien in potten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tulpen, hyacinten, narcissen, sneeuwklokjes of cyclamen.

clematis op balkon

Clematis op balkon

Clematis is een klimplant die zowel in de volle grond als in een pot geplant kan worden. Hierdoor is de plant zeer geschikt voor balkons. Clematis is verkrijgbaar in vele variëteiten, met verschillende bloeiperiodes en in alle mogelijke kleuren. Kies voor je balkon wel één van de kleinere varianten, want Clematis kan erg groot worden. De plant krijgt het liefst een zonnig plekje, vlakbij een muur of rekje, waar je hem aan kunt opbinden als hij gaat groeien. Vooral in de zomer heeft Clematis heeft veel water nodig.

Oleander op balkon

De Oleander houdt van een plekje waar hij beschut is tegen harde regen en wind en is daarom uitermate geschikt als blikvanger op je balkon. Een zonnige standplaats garandeert de meeste bloemen, van rood tot lichtroze en van zachtgeel tot wit. Wanneer er nachtvorst op komst is, moet de Oleander naar binnen verhuisd worden.

Winterbloemen balkon

Om te voorkomen dat je balkon er in de wintermaanden een beetje saai en leeg uitziet, kun je een paar winterbloeiers plaatsen. Onderstaande soorten zijn vaste planten, dus je kunt er elke winter opnieuw van genieten:

  • Helleborus, met roze en witte bloemen in de winter
  • Camelia, een plant die gaat bloeien door vorstprikkels
  • Winterheide, bloeit tot en met april
  • Vibernum, een groenblijvende heester
  • Skimmia, aan het eind van de zomer krijgt hij knoppen en besjes en in het voorjaar bloemen die een heerlijke geur verspreiden

hangplant balkon

Hangplanten balkon

Hangplanten voegen sfeer toe aan je balkon, zonder dat ze veel plaats innemen. Kleurrijke exemplaren die je eenvoudig aan een haakje of aan de reling van je balkon kunt hangen zijn:

  • Aubrieta
  • Hangpetunia
  • Hangbegonia
  • Hanglobelia

Enkele winterharde exemplaren zijn:

  • Klimop
  • Blauweregen
  • Clematis
  • Kruipklokje
  • Erwtenplant
  • Wilde wingerd
  • Bacopa

Moestuin balkon

Wil je graag een moestuintje op je balkon, dan kun je zakken of bakken op je balkon hangen, bijvoorbeeld aan de balustrade. Ook kun je kiezen voor een houten bak die je op de grond plaatst. Daarna kun je met potten, plantjes, moestuingrond, moestuinmest, kruiden- en groente-plantenvoeding, handschoenen, schepje en gieter aan de slag. Binnen afzienbare tijd kun je dan genieten van je zelf-geoogste tomaten, aardappels, kruiden, doperwten, peultjes, sugarsnaps, sla, raapsteel, courgette, lente-ui, peper, paprika, aardbeien, …

Bekijk hier een aantal gave opties om te beginnen met een moestuin op jouw balkon op bol.

Balkon kas

In een kas op je balkon groenten en kruiden kweken? Het kan, in een speciale balkonkas, ook wel patiokas genoemd. Het is een kleine, praktische kas met een achterwand, waardoor hij gemakkelijk verplaatst kan worden. De kas is voorzien van een klepraam, zodat de temperatuur geregeld kan worden. Door middel van schappen kan er op meerdere niveaus gekweekt worden.

Betaalbare kassen die geschikt zijn voor op het balkon vind je hier (link naar bol).

Regenwater opvangen balkon

Regen kan misschien vervelend zijn, maar is wel onmisbaar voor planten. Wanneer je het water opvangt om er later je planten mee te begieten, is het ook nog eens goed voor het milieu én je portemonnee. Opvangen kan op verschillende manieren, van het neerzetten van emmers en gieters tot het aansluiten van een speciale regenton. Regentonnen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Een houten model gaat, in vergelijking met een kunststof model, sneller kapot door vrieskou en verweer. Kunststof tonnen zijn een duurzamere oplossing, vooral wanneer ze gemaakt zijn van recyclebaar materiaal.

Compost maken op balkon

Met een wormenbak kun je op eenvoudige wijze zelf compost maken op je balkon. Je gooit je GFT- of tuinafval in een plastic bak en tijgerwormen doen de rest. Die zetten namelijk het afval om in goede mest voor je balkonplanten. Een alternatief is een Bokashi emmer. In deze emmer wordt je GFT- en tuinafval gefermenteerd tot mest. Tussentijds kun je het vrijgekomen sap aftappen en gebruiken als vloeibare mest voor je planten.

Bekijk deze set van twee Bokashi emmers eens, ze zijn perfect voor op het balkon. (de link gaat naar bol.com)

unieketuinen.nl