Zelf vetbollen maken

Zelf vetbollen maken, klaar in 10 minuten

Het is niet moeilijk om zelf vetbollen te creëren en als je een beetje creatief bent, kun je ze in vele vormen maken. Leuk om bijvoorbeeld met kinderen te doen.

Er zijn verschillende recepten om vetbollen te maken. Je kunt vetbollen maken met kokosvet of kokosolie, met boter, met gelatine, met pindakaas of met ossewit. Lees het artikel voor de tips en recepten.

Vetbollen voor vogels

In de winter kan het erg koud worden en dat kost kleine vogels veel energie. Een goed moment dus om ze bij te voeren. Het bijvoeren van vogels is geen enkel probleem, ze eten tot ze geen honger meer hebben en ze verleren niet hoe ze zelf voedsel moeten vinden. Dus, je kunt met een gerust hart vetbollen maken en ophangen. Dat is een extra energiebron voor de vogels in deze koude periode.

Het grote voordeel van zelf vetbollen maken is dat er geen schadelijk plastic netje omheen zit die vogels ongewenst binnen kunnen krijgen. Er zijn uiteraard verschillende recepten mogelijk. Hieronder lees je wat de beste vetbol voor vogels is en hoe je deze maakt.

Vetbollen voor vogels worden ook wel mezenbollen genoemd.

De vetbol wordt vooral gegeten door kleine zangvogels zoals het roodborstje, de  huismus, de koolmees en de spreeuw. Soms zie je ook grotere vogels, zoals kraaiachtigen, eten van de mezenbol.

Naast dat het een vetbol voedzaam is voor vogels heeft het ophangen van mezenbollen ook een andere functie; het is gewoon leuk om naar te kijken. Je krijgt meer vogels op visite en het is super ontspannen om zo’n klein huismusje te zien smullen van jouw zelf gemaakte vetbol.

Vetbollen maken met kinderen

Vetbollen maken met kinderen is creatief en leerzaam. Alle onderstaande recepten zijn ook geschikt om met je zoon of dochter te maken. Kinderen vinden het leuk om te knutselen en daarnaast maak je ze ook nog een beetje extra betrokken bij de natuur. Je zal zien dat ze hun ‘eigen’ vetbol in de gaten blijven houden om te kijken of er vogels van snoepen.

vogelzaad voor vetbollen

Vetbollen maken met kokosvet of kokosolie

Kokosvet en kokosolie zijn hetzelfde product. Kokosvet wordt olie bij een temperatuur boven de 25 graden. Als je zelf kokosvet gebruikt, zal je zien dat datzelfde potje in de zomer een stuk vloeibaarder is dan in de winter.

Voor de vetbollen met kokosvet heb je vogelzaad nodig, koekjesvormen, een lint, uiteraard kokosvet en een rietje.

  1. Doe twee eetlepels kokosvet in een pan en zet deze even op het vuur tot hij goed gesmolten is.
  2. Voeg 1 kopje zaadjes toe en roer het geheel goed door.
  3. Verdeel je mengsel over een paar koekvormen.
  4. Duw een rietje in je vorm om een gaatje te maken waar later het lintje doorheen kan om je vetvormpje op te hangen.
  5. Zet de gevulde koekjesvormen ongeveer een uurtje in de koelkast.
  6. Duw de vetbol uit de koekjesvormpjes, rijg het lintje er doorheen en ze zijn klaar om op te hangen.

Zelf vetbollen maken met boter

Vetbollen met boter maak je met ongezouten boter, een oude keukenrol en wat vogelzaad.

  1. Rol de oude keukenrol door de ongezouten boter tot er een goede laag boter op zit.
  2. Strooi het vogelzaad over de keukenrol heen.
  3. Maak er een lintje aan vast en hang hem in je tuin! Simpeler kan niet.

koekjesvormpjes voor vetbollen

Mezenbollen maken met gelatine

Vetbollen met gelatine zijn een zogenaamde gezonde keuze, deze vetbollen zijn een stuk minder vet en daarom wel iets minder geschikt voor het extreem koude weer waar juist vetten belangrijk zijn voor vogels om hun temperatuur in orde te houden. In een zachtere periode is het prima om vogels deze gelatinebollen voor te schotelen.

Wat heb je nodig? Je hebt een pakje gelatine nodig, water, 1 kopje bloem, vogelzaad, stukje touw of lint, aluminiumfolie en een rietje.

Voor de vorm waar je de vetbol in wil maken kijk je gewoon wat je in huis hebt, een rubberen bakvorm bijvoorbeeld, koekjesvormen, papieren cupcake vormpjes (wel papier verwijderen als je klaar bent!), plastic bekertje, theekopje, ijsblokjes tray.

  1. Zet je vormpjes waar je je mengel in wilt doel klaar op aluminiumfolie. Bakpapier kan ook. Op deze manier blijven ze niet plakken aan de ondergrond als je klaar bent.
  2. Laat de gelatineblaadjes een aantal minuten weken in een kom met koud water en knijp daarna de gelatine goed uit.
  3. Los de gelatine op in een kopje heet water en giet het daarna over in een mengkom.
  4. Meng het vogelvoer door de gelatine en roer het goed door elkaar.
  5. Meng er 1 kopje bloem door heen.
  6. Schep je mengsel in de vormpjes. Druk het goed aan met de lepel zodat het vormpje goed gevuld is.
  7. Duw een rietje door je vormpje en maak een gaatje waar je straks je lint doorheen kan rijgen. Je kan dit eventueel ook met een satéprikker doen.
  8. Laat de vormpjes anderhalf tot twee uur drogen en haal ze dan uit het vormpje. Daarna mogen je gelatinebolletjes nog een dag drogen om goed stevig te worden.
  9. Rijg een lint of touw door je vetbol en hang hem op in je tuin.

Zelf vetbollen maken met pindakaas

De mezenbol met pindakaas is eigenlijk dezelfde variant als de vetbol met boter.

  1. Rol de oude keukenrol door de pindakaas tot er een goede laag op zit.
  2. Strooi het vogelzaad over de keukenrol heen.
  3. Maak er een lintje aan vast en hang hem in je tuin! Simpeler kan niet.

Vetbollen maken met ossewit

Vetbollen van ossewit zijn zeer voedzaam voor vogels.

  1. Smelt ossewit in een pan.
  2. Voeg vogelzaad aan het ossewit toe. Roer het goed door en laat het een beetje afkoelen.
  3. Giet het mengsel in een vorm naar keuze, bijvoorbeeld een blikje, een theeglas, een halve kokosnoot of een rubberen bakvorm(pje).
  4. Doe, voordat het geheel gestold is, een draad in het mengsel die ruim uitsteekt.
  5. Maak een lus in je draad en hang je vetbol, zodra hij hard is, op in de tuin!

vetbollen ophangen in de winter

Vetbollen ophangen

Je vetbol kun je het beste in de winter ophangen. Door de kou verliezen vogels veel energie die door de vetten in de vetbollen perfect aangevuld kan worden. De ene vogel vind het prettig als de vetbol hoog hangt en de andere vind het prettiger als hij aan een struik hangt. Maak dus meerdere vetbollen en hang deze op verschillende hoogtes in je tuin op.

Zoals ik hierboven al vertelde is een andere reden voor het ophangen van vetbollen om vogels te kunnen observeren. Hang hem dus op een plekje die je vanuit je warme huis goed kan zien.

Vetbollenhouder

Wil het allemaal niet zo lukken met je vormpjes en keukenrollen? Je kunt ook een vetbolhouder kopen en daar je vetbol(stukken) in doen. Hieronder zie je een paar leuke varianten.

Je kan trouwens ook een paar stukken op een tafel of in een vogelhuisje of voederplank leggen, op deze manier kunnen vogels die niet aan een vetbol kunnen hangen ook ervan eten. Wil je weten wat je nog meer voor vogels in je tuin kan doen? Lees het artikel Hoe maak ik mijn tuin vogelvriendelijk.

unieketuinen.nl