Spint

Spint, Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb ik eindelijk mijn perfecte planten voor in de huiskamer gevonden (en gekocht).. zien ze er opeens niet zo mooi meer uit. De bladeren begonnen gele en bruine vlekjes te vertonen, daarna werden de randen bruin en toen zag ik dat er zelfs hele bladeren verschrompelden. Wat was het? Spint. Aarghh. Dus, hoppa, planten in (schuur) quarantaine gezet en fanatiek aan het bestrijden geslagen.

Wat is spint

Spint of spintmijt is een veelvoorkomende plaag. Het is een piepkleine mijt, van tussen de 0,2mm en 0,5 mm die het heerlijk vindt om jouw plantjes op te eten. Ze houden vooral van kamerplanten, tropische planten, fruit- en groentesoorten. Spint zit meestal aan de onderkant van het blad en beweegt niet zoveel, daardoor zijn ze moeilijk te spotten.

Heeft jouw plant toch geen spint? Wellicht is het wolluis of bladluis, deze plagen lijken op het eerste gezicht elkaar.

Spint herkennen

Spint herkennen

Spint is meestal wit, geel of groen van kleur en is dus erg klein. Je kunt ze vooral herkennen aan de schade die ze aanrichten. Zoals ik net al zei, zit spintmijt graag op de onderkant van het blad. Ze maken kleine gaatjes in je blad en zuigen het plantensap op. Door het opzuigen van dit plantensap zie je aan de bovenkant van het blad soms gele puntjes ontstaan. Als je deze ziet, dan is dat een teken dat je last hebt van spint. Bij een ernstige plaag drogen de bladeren uit en vallen ze af.

Naast de gele puntjes of uitgedroogde bladeren vormen ze webben. Zie je webben in jouw plant? Dat betekent dat je een flinke plaag hebt.

Spint bestrijden

Je kunt dit diertje op verschillende manieren bestrijden. Hieronder bespreek ik de meest gebruikte methodes.

Spint bestrijden met spiritus en zeep

Planten besproeien tegen spintEen bekend middel om spintmijt te bestrijden is met spiritus en zeep. Doe 1 liter water in een plantenspuit en voeg hier 20 gram spiritus en 20 gram groene zeep (of afwasmiddel) aan toe. Goed schudden en het is klaar voor gebruik. Besproei de bladeren van je aangetaste plant in met deze spray en herhaal dit regelmatig tot de mijt helemaal weg is. Het nadeel van deze methode is dat spiritus slecht is voor alle diertjes, dus ook de nuttige insecten gaan dood van deze behandeling. Dus iets minder geschikt voor tuinplanten, maar prima voor kamerplanten.

Spint bestrijden met azijn

Vervang de spiritus uit de methode hierboven met azijn en je hebt een milieuvriendelijkere manier om de mijt te bestrijden. Besproei de aangetaste bladeren van je planten 1 keer per dag tot ze vrij zijn van deze spintmijt.

Roofmijt tegen spint

Een biologische manier om spint te  bestrijden is bestrijding met roofmijt. Roofmijt is effectief in de hele levensloop van de mijt. Het vernietigt zowel de eieren van de spintmijt als de mijt zelf. Roofmijt is heel makkelijk uit te zetten. Strooi de mijt uit op de bladeren van je aangetaste plant en voor de zekerheid ook wat in de omgeving van deze plant. Er zijn verschillende roofmijten die gebruikt worden voor het bestrijden van spint: Phyto-mite, Forni-mite en Andersoni.

Phyto-mite

Phyto-mite eet alleen maar spint. Deze roofmijt zet je in als je al spint hebt en werkt het meest effectief als je hem binnen gebruikt, dus in een kas of woonkamer.

Forni-mite

De forni-mite eet zowel spint als stuifmeel en is beter bestand tegen temperatuur wisselingen dan de phyto-mite. Deze roofmijt kan binnen en buiten gebruikt worden.

Andersoni

Andersoni is een inheemse roofmijt die binnen en buiten ingezet kan worden.

Voor optimale bestrijding wordt vaak een combinatie van phyto-mite en forni-mite gebruikt.

Spint bestrijdingspakket Biogroei

Spint bestrijdingspakket

500 Forni-mite en 500 Phyto-mite in strooikokers.

Spint op planten in de tuin

Fruitbomen, tropische planten en groenten zijn de favoriete slachtoffers van de spintmijt. Maar het beestje is niet heel kritisch, dus kijk er niet raar van op als je hem ook in andere planten tegenkomt.

Palm of Bananenplant

Heeft jouw tropische plant last van spint? Begin dan met afknippen van de besmette bladeren en behandel de plant. Je kunt een anti-spint spray gebruiken, maar let er op dat je dit wel een aantal keer herhaalt. De spray dood namelijk alleen de spintmijt en niet de eieren. Behandel dus wekelijks tot je ziet dat je palm helemaal spint vrij is.

Fruitbomen

Fruitbomen zoals de appelboom, vijgenboom en pruimenboom zijn gevoelig voor spint. Voor de fruitboom kun je het beste de bestrijdingsmethode met water, spiritus en zeep gebruiken die hierboven beschreven staat. Het is wel even een klus om alle bladeren in te spuiten, maar het werkt wel effectief. Een andere veel voorgestelde bestrijdingsmethode is bestrijden met knoflook. Hang een paar doorgesneden knoflooktenen in je fruitboom (teveel kan geen kwaad, dus overdrijf maar lekker) en ververs deze elke twee dagen. Na een week de boom goed afspuiten met een sterke straal water en je ziet dat de spint verdwenen is.

Komkommer

Groenten in je moestuin, zoals komkommer, zijn ook populair onder de spintmijtjes. Als jouw komkommer gele vlekken op de bladeren krijgt en je ziet een laagje spinnenweb over het blad en de stengel, dan heb je last van dit ongedierte. Begin met het verwijderen van de aangetaste bladeren en besproei de overige bladeren overdadig met water. Het liefst enkele keren per dag. Spint houdt niet van vocht en een hoge luchtvochtigheid dus grote kans dat je met deze methode er al snel vanaf bent. Mocht de mijt hardnekkig zijn, dan kun je altijd nog een spray tegen spint gebruiken en daar je aangetaste moestuinplanten mee behandelen.

Spint op kamerplanten

Spint houdt van warme en droge plekken, dus vind het heerlijk om in kassen te verblijven of lekker droog in de woonkamer op jouw mooie kamerplant te wonen. Dit beestje is erg beweeglijk, dus constateer je spintmijt in jouw kamerplant, zet hem dan direct in quarantaine om te voorkomen dat andere kamerplanten besmet raken.

Je kunt spint voorkomen door te zorgen dat je gezonde planten hebt. Ververs dus minimaal om de drie jaar de potgrond van je kamerplant en probeer te voorkomen dat planten te droog komen te staan. Ook onvoldoende bemesting kan je plant zwakker maken en vatbaarder voor spint.

Spint op wietplant

Ook de wietplant is gevoelig voor spint. Heb je meerdere wietplanten, zorg er dan voor dat je de besmette plant direct ergens anders zet. Om te voorkomen dat de spint straks in al je planten zit. Knip de aangetaste bladeren uit je plant en begin dan met het krachtig afspuiten van je plant. Ook de wietplant is gebaat bij de hierboven beschreven roofmijt methode.

Wil het allemaal niet baten? Probeer dan een biologische anti-mijt spray.

unieketuinen.nl