Katten in de tuin houden

6 tips om katten in de tuin te houden

​[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Het is een dilemma, je hebt (of wil) katten, hou je ze nou binnen of laat je ze buiten? En als ze naar buiten mogen, moeten ze dan in de tuin blijven of laat je ze graag de buurt verkennen. Er zijn een aantal redenen waarom je katten graag in de tuin zou houden. Je woont bijvoorbeeld aan een drukke weg of je hebt buren die niet van katten houden (en wil ze graag te vriend houden). Ik ben op zoek gegaan naar de meest gebruikte mogelijkheden om katten veilig in je tuin te houden.

Katten kun je op verschillende manieren in de tuin houden. De meest gebruikte methode is het maken van een afrastering om je hele tuin, zoals een systeem met schrikdraad of een katrol systeem. Je kunt ook gebruik maken van een kattentuigje of beschermnet. Een andere optie is een buitenren voor katten, deze wordt vooral gebruikt als je een grote(re) tuin hebt.

Oplossing om katten in de tuin houden

Er is geen ‘beste’ oplossing om je kat in de tuin te houden. Het is afhankelijk van de grootte van je tuin, de leeftijd van je katten, de omheining van je tuin, karakter van je kat en vele andere factoren. Daarnaast is het ook van belang dat je geen planten in de tuin hebt staan die giftig zijn voor katten. Hieronder sommen een aantal oplossingen om katten in je tuin te houden voor je op.

Systeem om katten in de tuin te houden

Systeem om katten in de tuin te houden

Er zijn speciale systemen op de markt om je kat in de tuin te houden. Deze systemen zijn er met en zonder draad. Je hebt drie dingen nodig; een verzender, een ontvanger halsband en een antennedraad. Deze laatste bevestig je ondergronds of bovengronds op de plek waar de kat niet mag komen. Bijvoorbeeld helemaal rondom je tuin. Deze antennedraad verbind je met de verzender die een continu signaal van een lage frequentie uitzendt. De halsband doe je, uiteraard, om bij je kat. Zodra je kat de grens (antennedraad) nadert, krijgt hij een waarschuwend piepje te horen. Als hij nog verder loopt krijgt hij een klein schokje. Na verloop van tijd kun je het systeem zo afstellen dat er alleen nog een geluidje te horen is, de kat heeft dan geen schokje meer nodig om te weten tot waar hij mag komen.

Er zijn ook systemen die volledig draagbaar zijn. Deze zijn wel wat duurder, maar je kan de stap met het ingraven van de antennedraad overslaan. Dat scheelt weer arbeid.

Kattenren

Kattenren

Je kunt een kattenren kant-en-klaar kopen of uiteraard zelf bouwen. Een kattenren geeft jouw kat, of katten, een veilige plek om buiten rond te rennen of een plekje om van de zon te genieten. De kattenren is er in elk denkbaar formaat. Grenst je ren, of catio, zoals het ook wel genoemd wordt, aan huis? Dan kun je een kattenluikje maken, zodat de kat zelfstandig van binnen naar buiten kan. Je kan de kattenren ook tegen je tuinhuisje of schuur zetten en daar met een kattenluik een schuilplaats maken.

Heb je een vrijstaande kattenren, dan is het verstandig om een ren te kopen of maken met een binnen verblijf. De katten kunnen dan met slecht weer binnen schuilen.

Een kattenren kan een open ren of dichte ren zijn. De open ren bestaat uit vier wanden zonder dak. De gesloten ren heeft een dak van lichtdoorlatende pvc platen of gaas. Mocht je zelf je kattenren bouwen houdt er dan rekening mee dat PVC platen zwaarder zijn en meer wind, regen en sneeuw opvangen, waardoor je constructie steviger moet zijn, dan de versie met een dak van gaas.

De hoogte van de kattenren is minimaal 1,80 meter, zodat je er zelf in kan staan en je ook het plafond eenvoudig kunt schoonmaken. De afmeting van het huisje hangt af van het aantal katten dat je wil huisvesten en de inrichting. Een vloeroppervlakte van minimaal 1,5 vierkante meter is genoeg voor één tot twee katten. Als je buitenverblijf groot genoeg is, kun je ook een toilethoek maken, je hoeft dan geen kattenbak in het binnenverblijf te plaatsen. Zorg dat er genoeg ruimte is voor waterbakken, voerbakken, ligbedden en speeltjes. Zet ook een stoel in het buitenverblijf! Fijn voor de kat en handig voor bezoekers.

Maak je kattenren compleet met genoeg speel- en klimgelegenheid. Denk hierbij aan krabpalen, plankjes en klimtoestellen. Op zoek naar een krabpaal? Je vindt het hier, op de website van bol.com, ze hebben zelfs een hele gezellige in de vorm van een cactus. Je kunt met houten takken en stukken boomstam leuke een uitdagend klimparcours bouwen. Dat houdt de kat zoet. Heeft hij tegelijkertijd ook geen tijd om te gaan zoeken naar ontsnappingsmogelijkheden.

Kat aan de lijn in de tuin

Kat aan de lijn in de tuin

De goedkoopste oplossing om je kat in de tuin te houden is om gebruik te maken van een lijn in de tuin, een zogenaamde looplijn. Bij de dierenwinkel kun je een tuigje voor je kat kopen.

Let erop dat het tuigje goed past en dat hij een bandje om de hals EN om de buik heeft. Er zijn ook luxe tuigjes op de markt, zoals extra ademende tuigjes of een soort kattenjas die geschikt is voor onrustigere katten. Het voordeel van deze laatste is dat je hem niet over het hoofd hoeft te trekken, maar gemakkelijk kunt sluiten met klittenband op de hals en buik.

Laat je kat eerst wennen aan het tuigje.

  1. Stap 1 Laat hem eerst gewoon binnen met zijn kattentuigje rondlopen.
  2. Als je kat stap 1 helemaal onder de knie heeft, dat wil zeggen ze marcheert ongestoord met haar tuigje door de kamer is het tijd voor stap 2. Ga met een korte lijn (van 120 centimeter) een poging doen om met de kat te wandelen.
  3. Gaat ook stap 2 perfect? Dan kun je beginnen met de kat aan de looplijn buiten te laten lopen. Ook dit kun je het beste eerst met een korte lijn doen en langzaam overgaan op een langere lijn.

De lengte van de looplijn is uiteraard afhankelijk van de grootte van je tuin. Bevestig de looplijn aan een vast punt in de tuin aan een beweegbaar oog. De kat kan dan in een radius met de lengte van de looplijn in een cirkel op het punt heen bewegen. De andere methode is om een lijn over de hele breedte of lengte van de tuin te bevestigen en de looplijn aan deze lijn met een lus vast te maken, zodat hij over de hele lengte kan bewegen.

Nog op zoek naar een kattentuigje met looplijn? Je vind ze hier op de website van bol.com. Liever een harnas voor je kat? Bekijk deze eens.

Let op: deze methode is alleen geschikt als er niet te veel obstakels in de tuin zijn waar de kat vast kan komen te zitten. Staat er bijvoorbeeld een boom in het midden en rent de kat daar 10 rondjes omheen dan kan je je voorstellen dat hij zich verstrikt en niet meer zelfstandig los kan komen. Het is dus belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die de kat kan bevrijden uit zijn benarde positie.

Kat in tuin houden met schrikdraad

Je kunt je kat ook in de tuin houden door je hele tuin te omheinen met schrikdraad. Bij aanraking met de draad krijgt de kat een klein schokje, waardoor hij wel twee keer nadenkt voordat hij weer probeert de tuin te ontvluchten.

Katten in de tuin houden met een net

Een andere optie is om je complete tuin te overspannen met een net. Door deze methode kan de kat niet de tuin uit en komen er ook geen andere dieren, vogels, katten, je tuin in. Deze methode is vooral geschikt voor bijvoorbeeld een balkon of een kleine tuin of een klein gedeelte van je tuin. Je kunt dit net zelf monteren of maatwerk netten bestellen.

Een goed, sterk kattenbeschermnet vind je hier op de website van bol.

Anti-klim strips voor de kat

Anti-klim strips zijn puntige strips voor op hekken, schuttingen, muurtjes, dakranden en dakgoten. Deze strips zijn flexibel en katten kunnen er niet op lopen. De strips zijn onderhoudsvriendelijk en makkelijk te monteren. Het lijkt een beetje op een spijkermat, maar dan flexibel. Ze helpen uiteraard ook om katten uit te tuin te houden.

Op zoek naar antiklimstrips? Bekijk het assortiment van bol.com hier.

Katrol systeem voor de tuin

De laatste methode die we bespreken is de zogenaamde katrol systeem. Bij dit systeem plaats je roterende balken of buizen op je schutting, zodat je kat geen grip krijgt als hij probeert over de schutting te klimmen. Je kunt dit systeem kant-en-klaar kopen, maar het is ook goed zelf te maken.

Conclusie

En, lukt het uiteindelijk om je katten in de tuin te houden? Let er dan op dat er geen planten in de tuin staan die giftig zijn voor je kat. Lees meer hierover in het artikel Giftige planten voor honden en katten.

unieketuinen.nl