De leukste vogelhuisjes voor in je tuin

De leukste vogelhuisjes voor in je tuin

Wil je meer vogels in je tuin? Dan is het een goed idee om vogelhuisjes in je tuin te plaatsen. En het staat ook nog supergezellig. Ook de bedrijvigheid die de vogels met zich meebrengen in je tuin is heerlijk om te zien. Je hebt vogelhuisjes in alle soorten en maten, voor aan de muur, aan je raam of op een standaard. Naast dat je vogelhuisjes kunt ophangen of wegzetten, is het aanbieden van voedsel in de winter en een lekker bad of fris water in de zomer aan te raden. Wil je weten wat je naast het plaatsen van vogelhuisjes voor vogels kunt doen? Lees het artikel een vogelvriendelijke tuin voor meer tips.

De beste periode om een vogelhuisje op te hangen is in het najaar. De vogels hebben dan ruim de tijd om het nestkastje en de omgeving te verkennen. In de winter hebben ze dan meteen een beschut plekje tegen de kou. Als je al vogelhuisjes hebt hangen, dan kun je deze in het najaar schoonmaken met warm water. Daarna goed laten drogen en het vogelhuisje is weer klaar voor een nieuw seizoen.

Tips voor het ophangen van Nestkastjes

Als je wilt dat er gebruik wordt gemaakt van je nestkastje, zorg dan dat het op de juiste plek hangt. Ik zal je wat tips geven:

  • Hang het nestkastje op een rustige plek. Vogels zullen eerder gebruik maken van een rustige plek, waar geen ‘gevaar’ is van mensen of eventuele huisdieren. Op een rustige plek zullen de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven.
  • Hang het vogelhuis niet recht in de volle zon. Een muur of plek op het zuiden is in de zomer te warm en hier zullen de vogels niet willen verblijven.
  • Zorg voor een beschutte plek tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten gericht zijn, omdat de wind in Nederland vaak uit het zuidwesten komt.
  • De aanvliegroute moet vrij en veilig zijn. zorg ervoor dat er geen takken voor de invliegopening zitten. Zorg er ook voor dat er geen plekken zijn, waar katten kunnen komen of bescherm het nestkastje met gaas, zodat de katten er niet bij kunnen
  • Vogels hebben het liefst hun buren op minimaal 3 meter. Vogels van dezelfde soort willen zelfs graag 10 meter van elkaar vandaan wonen. Een uitzondering hierop zijn mussen, spreeuwen en zwaluwen. Die willen juist graag bij elkaar in de buurt zijn.
  • Zorg ervoor dat het vogelhuisje stevig hangt, zodat het niet kan vallen of gaan slingeren bij een stevige wind.
  • Het is verstandig om het nestkastje in het najaar op te hangen, zodat de vogels eraan kunnen wennen en in de winter ook al een schuilplaats of slaapplaats hebben.

Voor elke vogelsoort een ander huisje

Elke soort vogel heeft zijn eigen wensen voor een nestkastje. Daarom zijn er verschillende nestkastjes te koop.

Holenbroeders nabij bosrijk gebied

Holenbroeders nabij bosrijk gebied

Veel vogelsoorten maken hun nestjes in bomen en dan vooral in de holtes van een boom. Deze soorten worden holenbroeders genoemd. Dit zijn onder andere mezen, winterkoninkjes, boomkruiper, boomklever, bonte vliegenvanger, de grote bonte specht en de bosuil. Deze zullen vooral in een bosrijke omgeving te vinden zijn.

Vogels in stedelijk gebied

Huismussen en gierzwaluwen zie je ook in het stedelijk gebied. Voor hun nesten gaan zij op zoek naar gaten en spleten in daken of muren van gebouwen. De nestkastjes die je hiervoor kunt kopen lijken op een dakpan met ingemetseld gat als nestruimte.

Vogels op het platteland

In een agrarisch gebied kun je andere vogelsoorten tegenkomen, zoals zwaluwen, spreeuwen, mussen en in uitzonderlijke gevallen mogelijk een kerkuil of torenvalk.

Vogels in de tuin

Vogelsoorten als roodborst, winterkoning, zwarte roodstaart en kwikstaart, kun je rondom je huis tegenkomen. In de natuur maken zij een nest in dicht struikgewas. Is dit nog niet aanwezig in je tuin, dan heb je hiervoor speciale halfopen nestkasten.

Wanneer hang je vogelhuisjes op?

Het beste hang je de vogelhuisjes in het najaar op. De vogels kunnen dan op hun gemak gedurende de winterperiode wennen aan het vogelhuis. Wanneer je wat voedsel in je tuin legt, zul je de vogels hiermee trekken en kunnen ze alvast kennismaken met je tuin en de vogelhuisjes. In de winter voordat het broedseizoen is begonnen zullen ze de vogelhuisjes al gebruiken als schuilplaats of als slaapplaats.

Wanneer maak je een vogelhuisje schoon?

Als je al vogelhuisjes hebt hangen, en ze worden gebruikt dan kun je ze het best in het voorjaar na het eerste gebruik even checken. Mochten er in het nest dode vogels liggen, dan zullen deze ongedierte aantrekken. Vogels leggen hun eventuele tweede nest bovenop het eerste, dus om te voorkomen dat dit onhygiënisch wordt, kun je tussendoor een keer checken. In het najaar kun je goed schoonmaken door huis huisje helemaal leeg te maken en met heet water en een borstel te schrobben. Je kunt bij het schoonmaken meteen checken of het huisje nog veilig is, geen uitstekende spijkers of splinters en na het drogen het vogelhuisje weer veilig en goed ophangen.

Wat zijn de leukste vogelhuisjes?

Vogelhuisjes zijn verkrijgbaar in alle kleuren en maten. En net zoals de mens heeft iedere vogel zijn eigen voorkeur. De meeste vogels zullen niet gaan voor een vogelhuis met een bijzondere vorm of felle kleur. Een natuurlijke kleur en vormgeving zal de voorkeur hebben bij elke vogelsoort.

Check ook deze top 10 nestkasten van Vivara.nl.

Koolmees

Voor een koolmees is de ideale ophanghoogte tussen de 2 en 3 meter. De maat van het vogelhuis waar de koolmees zich prettig voelt is 12×12 cm en 26 cm hoog. Het gewenste invlieggat heeft een diameter van 3,2 cm.

Roodborst

Een roodborstje, zwarte roodstraat en kwikstaart voelen zich thuis in een halfopen nestkast. De gewenste ophanghoogte is boven de 2 meter. De afmetingen van het huisje 18×18 en 20 hoog. Het invlieggat is minimaal 13x 6 centimeter. Een voorbeeld van een halfopen nestkast is de volgende:

Nest merel of lijster

De merel of lijster heeft zijn nest ook graag op een hoogte boven de 2 meter. De afmetingen van het open nest zijn 23×24 en 23 centimeter hoog. Zoals je ziet is de voorkant geheel open en kun je het zelfgemaakte nest van de merel of de lijster goed bekijken.

Mussenflat

De mus voelt zich prettig wanneer hij de familie bij elkaar heeft en deelt graag een groot nest met andere mussen. De gewenste ophanghoogte van de mussenflat is boven de 2 meter. Afmetingen per nest zijn 11×11 centimeter met een hoogte van 21 centimeter. Per ‘nest’ is er dan een invlieggat met een diameter van 3,2 centimeter. Er kunnen zich bijvoorbeeld 3 nesten van 11x11x21 naast elkaar in 1 nestkast bevinden.

unieketuinen.nl