bladluis

Bladluis op je plant? 7 bestrijdingstips

​In mijn tuin staat een mooi plantje, nou ja, mooi, hij was mooi, maar nu ziet hij er niet meer uit, de bladeren hangen, hij wordt bruin, hij groeit niet meer zo goed. Toen ik dichterbij keek bleek dat hij vol zat met bladluis! Getver. Ik ben gelijk op onderzoek uitgegaan om deze beestjes zo snel en effectief mogelijk te verwijderen.

hoe ziet de bladluis eruit

Hoe ziet bladluis eruit?

Tsja, hoe ziet zo’n bladluis eruit. Je kunt ze eigenlijk niet missen, het lijken namelijk wel echte hechte groepsdieren, je hebt er nooit eentje, maar gelijk een complete invasie. Bladluizen zijn er in allerlei kleuren, je hebt witte bladluis, zwarte, gele, rode en zelfs paarse. Het lichaam van de bladluis is zacht en ongeveer vijf tot zeven millimeter lang. De bladluis heeft de vorm van een peer. In het achterlijf bevinden zich twee buisachtige uitsteeksels, uit deze zogenaamde sifons kan een vloeistof, honingdauw, worden afgescheiden. De vrouwtjes zijn ongeveer twee keer zo groot en dik als de mannetjes en meestal wat helderder van kleur.

Heeft jouw plant toch geen last van bladluis? Misschien is het wolluis of spint, deze plagen lijken op het eerste gezicht op elkaar.

Verschillende soorten

Er zijn eigenlijk teveel soorten bladluis om op te noemen. Hieronder zet ik de meest voorkomende bladluizen voor je op een rijtje.

Zwarte bladluis

De zwarte bonenluis is zwart van kleur en kunnen gevleugeld of ongevleugeld zijn. Deze bonenluis is twee tot drie millimeter groot en breed ovaal van vorm. In de winter zie je deze luis vaak op de Gelderse roos of de Kardinaalsmuts. In de zomer verhuist hij graag naar bonensoorten en suikerbiet. Ook zomerbloemen en heesters kunnen last hebben van deze zwarte bladluis.

Groene perzikluis

De groene perzikluis is één tot drie millimeter groot en is fan van groenten. In tegenstelling tot wat de naam je doet vermoeden is deze luis niet altijd groen. Ze komen voor in de kleuren wit-groen, lichtgeel, grijs-groen, roze en rood. Deze bladluis overwintert graag op de perzik. Als er geen perzik voorhanden is, dan neemt hij genoegen met vogelkers. In de zomer verplaatsen ze zich naar zomerplanten zoals aardappel, kolen, suikerbiet en snijbloemen.

Katoenluis

De katoenluis houdt van warmte. Buiten heb je meestal niet zoveel last van deze luis, maar in kassen des te meer. Daar kan hij een echte plaag vormen. De katoenluis is lichtgeel tot lichtgroen of zwart-groen en is maximaal twee millimeter groot. Ze hebben rode ogen en korte antennen.

Aardappeltopluis

Deze luis komt op veel gewassen voor zoals tomaat, roos, aardappel en sla. De aardappeltopluis is vier millimeter lang en roze of groen van kleur. Hij overwintert als eitje of, als het warm genoeg is zoals bijvoorbeeld in een kas, als volwassen luis.

Bladluis bestrijden

Bladluizen kunnen een echte plaag zijn, vooral in het voorjaar. Ze richten aanzienlijke schade aan in je tuin en verspreiden zich ook gemakkelijk tussen de planten. Bladluizen zuigen plantensappen op en onttrekken daardoor voedingsstoffen uit je plant. Daardoor groeit de plant minder goed en worden de bladeren lelijk en droog. De luis scheidt daarnaast ook honingdauw af waardoor bladeren en vruchten plakkerig worden. Als je een luis ziet, is het dus zaak dat je het meteen aanpakt, want hoe langer je wacht, hoe groter de plaag en hoe lelijker je plant.

Bladluis spray

Er zijn veel anti-bladluis sprays op de markt. Over het algemeen is een spray een contactproduct. Je sprayt de plant waar je de luizen op hebt waargenomen fanatiek in, zorg ervoor dat je alle insecten goed raakt. Zowel de bovenkant al de onderkant van het blad en de stam of steel moet goed vochtig zijn. Na de behandeling wacht je zeven dagen en als het nodig is, herhaal je dan de behandeling.

Biologisch bestrijden

Uiteraard is het ook mogelijk om bladluis biologisch te bestrijden. De bladluis heeft veel natuurlijke vijanden, zoals het lieveheersbeestje, sluipwespen, galmuggen, gaasvliegen en zweefvliegen. Oorwurmen zijn ook dol op bladluizen, deze kun je ook inzetten om van je luizen af te komen.  

Naast deze vijanden houden de bladluizen ook niet van sterk geurende planten. Dus plant lavendel, bonenkruid, knoflook of goudsbloemen naast je aangetaste plant en de bladluizen maken dat ze wegkomen.

Adalia Larven van lieveheersbeestjes

Adalia – Larven van Lieveheersbeestjes

Strooi de larven uit op de bladeren. Levend product, kort bewaarbaar. Per 50, 100, 200 of 300 stuks.

Chrysopa – Larven van gaasvliegjes

Strooi de larven uit op de bladeren. Levend product, kort bewaarbaar. Per 1.000 of 10.000 larven.

Chrysopa van BioGroei

Huismiddel tegen bladluis

Naast spray en biologische bestrijding zijn er uiteraard ook vele huismiddelen effectief tegen de bladluis.

Bladluis bestrijden met azijn

Maak een mengsel van water en natuurazijn en doe dit in een plantenspuit. Spray de aangetaste plant goed in, zowel de onderkant als de bovenkant van de bladeren. Herhaal deze methode twee keer per week tot de bladluis weg is. Het voordeel van deze methode is dat hij zeer natuurlijk is en dat je je plant niet beschadigt. Hij heeft tenslotte al genoeg geleden onder die vervelende luis.

Bladluis bestrijden met spiritus

Een vergelijkbare bestrijdingstip is bestrijden met spiritus. Maak een mengsel van één liter water en één liter spiritus en doe dit in een plantenspuit. Spray wederom je planten zorgvuldig en herhaal de behandeling tot je van de bladluis af bent.

Bladluis bestrijden met afwasmiddel

Vul je plantenspuit met water en doe daar een scheut afwasmiddel bij. Bij voorkeur natuurlijk afwasmiddel. Schud de plantenspuit goed en spray daarna je aangetaste plant goed in. Spray vooral de onderzijde van de bladeren, de stengels en de bladstelen goed in. Herhaal deze behandeling tot alle bladluizen verdwenen zijn.

Bladluis groene zeep

Zijn jouw bladluizen hardnekkig en heb je alles al geprobeerd? Voeg bij je mengsel van water en azijn, of water en spiritus eens een heel klein beetje groene zeep toe. Één tot twee procent is voldoende, anders kan het schadelijk zijn voor andere beestjes. En herhaal de behandeling.

lavendel schrikt bladluis af

Bladluis voorkomen

Zoals ik bij het biologisch bestrijden al schreef, houden bladluizen niet van sterk geurende planten. Plant preventief bijvoorbeeld lavendel her en der in je tuin en je bent een stuk minder vatbaar voor bladluis. Daarnaast staat het ook ontzettend leuk, die lavendelplantjes.

Een lieveheersbeestkastje is ook een manier om te voorkomen dat je een bladluisplaag in je tuin krijgt. Hoe meer natuurlijke vijanden er in jouw tuin wonen, hoe minder bladluis de kans krijgt om een echte plaag te worden.

Favoriete tuinplanten van de bladluis

Sommige behandelmethodes zijn geschikter voor de ene plant dan voor de andere.

rozen

Rozen

Je zou het niet zeggen, maar de roos is goed bestand tegen verschillende methodes. Probeer eerst de bladluis te verwijderen met een koude waterdouche. Helpt dit niet? Ga dan aan de slag met water en afwasmiddel, water en azijn of water en spiritus. Sproei dit met een gerust hart over je rozen. Het is niet schadelijk.

oleander

Oleander

Vooral gele bladluizen (ook wel oleander bladluizen genoemd) zijn dol op oleander. Zie je de luis op jouw Oleander? Handel dan snel. Maak een mengsel van water en afwasmiddel of water en 2% groene zeep, en spray je Oleander zorgvuldig in. Herhaal dit tot je van de bladluis af bent.

heg

Heg

Het is erg tijdsintensief om met je plantenspray elk hoekje en gaatje van je heg te behandelen met een huismiddel. Probeer eerst de bladluis te verwijderen met een harde waterstraal. Herhaal deze behandeling tot alle bladluis weg is. Last van hardnekkige luizen? In de meeste hogedrukreinigers kun je ook sop toevoegen. Voeg hier een scheut afwasmiddel aan toe en spuit je heg (in de laagste stand) nog een keer grondig af.

vlinderstruik

Vlinderstruik

Vooral de jonge uitlopers van de vlinderstruik kunnen last hebben van bladluis. Behandel je vlinderstruik met een bladluis spray of met één van de huismiddeltjes om snel van je luis af te zijn.

klimop

Klimop

Luizen in je klimop zijn prima te behandelen. Spuit eerst met een harde waterstraal de grootste aantallen luizen van je klimop. Daarna kun je nog een behandeling met water en spiritus doen, dit is niet schadelijk voor de klimop, of andere beplanting die om je klimop heen staan.

waterlelie

Waterlelie

De waterlelie is wat lastiger te behandelen, omdat veel producten niet geschikt zijn voor het vijverleven. De beste manier is dus om de luizen met een krachtige waterstraal van je waterlelie af te spuiten. Deze behandeling zal je een paar keer moeten herhalen, omdat de bladluizen er soms in slagen om terug op je waterlelie te klimmen nadat ze eraf gespoten zijn. Een andere optie is om de plant te verzwaren zodat hij, tijdelijk, onder water staat. Laat de plant een dag  onder water staan en haal hem dan weer naar boven. Je zal zien dat er geen luis meer op je waterlelie rondhuppelt.

unieketuinen.nl